Annons

86-åriga Taimi Eira försvann ur systemet under sjukresan

Sjuktransporten mellan Trollhättan och Växjö blev minst sagt rörig för 86-åriga Taimi Eira och hennes anhöriga. Hon blev aldrig utskriven från sjukhuset i Trollhättan och ingen visste att hon var på väg till akuten i Växjö.
Växjö • Publicerad 30 december 2010
86-åriga Taimi Eira var lyckligt ovetande om hur orolig hennes dotter var under julhelgen. Blåmärken är i?dag det enda spåret av fallolyckan.
86-åriga Taimi Eira var lyckligt ovetande om hur orolig hennes dotter var under julhelgen. Blåmärken är i?dag det enda spåret av fallolyckan.Foto: Niklas Gustavsson
Sanni Axelsson spenderade hela juldagen med att försöka ta reda på var i landet hennes 86-åriga mamma Taimi Eira befann sig.
Sanni Axelsson spenderade hela juldagen med att försöka ta reda på var i landet hennes 86-åriga mamma Taimi Eira befann sig.Foto: Niklas Gustavsson

– Det var ingen som hade koll på någonting. Jag visste inte var i landet min mamma befann sig, säger hennes dotter Sanni Axelsson.

När Taimi Eira var på besök hos sin son i Trollhättan några dagar före jul, svimmade hon och föll så illa att hon spräckte ögonbrynet. Hon blev inlagd på akutmedicinkliniken på Norra Älvsborgs länssjukhus (Näl) och blev snabbt bättre. På julaftons morgon skulle dottern Sanni Axelsson hämta hem Taimi Eira till Växjö eftersom hon ändå var i närheten. Sjukhuspersonal meddelade då att Taimi Eira var i för dåligt skick för att åka sittande mellan Trollhättan och Växjö och att hon skulle få liggtransport på juldagen istället.

Annons

– Det var ingen som berättade varför. Jag misstänker att läkarna upptäckte ett hjärtfel och att det var därför. Jag vet att hon har haft det i hela sitt liv, men det visste ju inte läkarna, säger Sanni Axelsson.

På juldagens morgon kontaktade Taimi Eiras son avdelningen och fick då veta att hon låg kvar. Men när Sanni Axelsson återkom strax efter lunch fick hon beskedet att mamman hade skickats i?väg med sjuktransport. Hon åkte till Centrallasarettet i Växjö vid 16-tiden för att invänta mamman. Då kom nästa kalldusch – ingen på akuten hade hört någonting om Taimi Eira och de inväntade ingen sjuktransport från Näl.

– Jag fick dessutom höra att de inte kunde berätta någonting eftersom de inte kunde vara säkra på att jag var hennes dotter. Men varför skulle jag annars komma dit och leta efter henne?

Efter en stund lyckades hon få tag på en läkare som hjälpte henne att söka efter Taimi Eira i datorn, men inte heller det gav napp. När Näl kontaktades fick hon som svar att hon fortfarande var inskriven på akutmedicinkliniken på Näl.

– Jag förstod ingenting. Hon är 86 år och jag hade ingen aning om var hon fanns.

Till slut kunde SOS bekräfta att sjuktransporten var på plats i Växjö. Då visade det sig att Taimi Eira suttit upp hela resan och enligt Sanni Axelsson hade någon information om liggande transport inte nått fram till ambulanspersonalen.

– Mamma hade pratat med en trevlig kille och haft en bra resa, men jag tycker det är ynkligt att informationen inte nått fram. Då hade jag kunnat hämta henne redan på julafton och vi hade kunnat fira jul som planerat.

Inte heller några journaler från Näl syntes till och efter undersökning på akuten åkte Taimi Eira och Sanni Axelsson hem till Vislanda igen.

– Vad som har hänt har vi ingen aning om. Men en så gammal människa som mamma ska inte behöva vara med om sådant här.

Henrik Olsson, verksamhetschef på akutmedicinska kliniken på Näl, känner inte till händelsen, men menar att det finns tydliga rutiner för hur sjuktransporter ska skötas.

Annons

– I de fall där vi skickar patienter mellan sjukhus så brukar det handla om att de ska till andra avdelningar. Då ska både doktorskontakter och direktkontakt mellan sköterskorna ske, dessutom ska nödvändiga kopior av journalhandlingarna skickas med. Men jag känner inte till det här enskilda fallet och kan inte spekulera i vad som har hänt.

För Sanni Axelsson var julhelgen fylld av oro. Hon är besviken på hur Taimi Eiras sjukhusvistelse hanterats.

– Om det är någonting som har fallerat i det här fallet så beklagar jag verkligen det. De är välkomna att kontakta mig, så kan vi diskutera det, säger Henrik Olsson.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons