Annons

96-åring fick ingen plats på äldreboende

Den 96-årige Växjöbon känner sig ensam och otrygg hemma i villan och vill därför flytta till ett äldreboende. Men omsorgsnämnden har sagt nej. Nu kör förvaltningsrätten över kommunen.
– Det känns jättebra, säger mannen när Smålandsposten ringer upp.
Växjö • Publicerad 18 oktober 2017
Foto: Christine Olsson/TT

Den 96-årige mannen bor ensam i en villa i Växjö och har trygghetslarm samt hjälp från hemtjänsten.

I våras ansökte 96-åringen om att få flytta till ett äldreboende i Växjö. Han har berättat att han har försämrats både fysiskt och psykiskt den senaste tiden och inte längre har ork att sköta om hushållet.

Annons

Han har även svårt att lämna huset sedan han för ett par år sedan bröt ena höftleden vid ett fall och han känner sig alltmer ensam och isolerad i sitt hem.

Men omsorgsnämnden sa nej till 96-åringens begäran. Enligt nämnden har mannen inte ett så stort omvårdnadsbehov att han uppfyller kraven för en plats på ett boende.

Och när det gäller 96-åringens sociala behov anser nämnden att detta kan tillgodoses genom utökade insatser från hemtjänsten.

96-åringen valde att överklaga till förvaltningsrätten i Växjö – som nu river upp omsorgsnämndens beslut.

Rätten skriver i sin dom att 96-åringen ”inte längre kan anses vara tillförsäkrad en skälig levnadsnivå i hemmet” och man beslutar därför att han har rätt till en plats på ett äldreboende.

– Man tycker ju att om man är 96 år gammal så borde man få flytta till ett äldreboende, även om överheten nekar. Det känns jättebra det här, berättar mannen i telefon när Smålandsposten ringer och berättar den glada nyheten.

– Visst har jag det bra som har ett eget hem men det blir drygt här ibland, fortsätter mannen.

Smålandsposten har varit i kontakt med omsorgsförvaltningens chef Ewa Ekman som via mejl svarar att hon anser att mannens ”behov av insatser kan tillgodoses med hemtjänst”.

Kommunen ska nu gå igenom ärendet igen och därefter besluta om man ska driva det vidare till kammarrätten.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons