Annons

Advokat var försumlig – får halverat arvode

Växjöadvokaten Eric Edström får sitt arvode som förvaltare i 99 bolagskonkurser halverat. Han anses ha varit försumlig och får nöja sig med 630 000 kronor i stället för begärda drygt 1,1 miljoner.
Växjö • Publicerad 27 oktober 2010

– Tillsynsmyndigheten i konkurser har ansett att det var onödigt att utföra alla de åtgärder vi har gjort. Jag har ansett att jag inte kunnat undvika detta utan att det stred mot konkurslagen, skriver advokat Eric Edström i ett mejl till Smålandsposten, och tillägger:

– Om man nu tyckt detta så skulle man ha meddelat mig före det att jag utfört uppgifterna, ej i efterhand.

Annons

Det handlar om konkurserna i de 99 lagerbolagen, där ingen verksamhet bedrivits, som blev resultatet av den omtalade kinesiska Fanerdunsatsningen i Kalmar. Den ursprungliga planen var att sälja alla dotterbolagen och skapa ett kinesiskt handelscentrum.

Bolagen försattes i konkurs i december förra året och Eric Edström utsågs till konkursförvaltare. Mycket stora delar av arbetet som utförts har varit detsamma i samtliga konkurser och handlingarna är i det närmaste identiska. Advokaten begärde enligt gällande taxa drygt 11 000 kronor för varje konkurs.

Enligt konkurslagen, skall tingsrätten efter begäran från förvaltaren, genast besluta om avskrivning av en konkurs om någon fordran inte kan antas komma att göras gällande. Tillsynsmyndigheten anser att Eric Edström tidigt borde ha begärt avskrivning för att undvika merkostnader.

"Konkursförvaltaren hade i ett relativt tidigt skede i hanteringen uppfattningen att det inte fanns några skulder i bolagen", skriver Tillsynsmyndigheten i ett yttrande till Kalmar tingsrätt.

Tillsynsmyndighetens uppfattning är att konkursförvaltartaxan inte gäller utan arvodet skall debiteras utifrån den nödvändiga arbetsinsatsen.

"Eric Edström är en skicklig förvaltare men mot bakgrund av det ovan sagda är det TSM:s uppfattning att han i dessa fall har varit försumlig".

Tingsrätten gick på samma linje och sänkte advokatens arvode med närmare en halv miljon kronor, från drygt 11 000 kronor till drygt 6 000 kronor per konkurs.

Beslutet kom trots att Växjöadvokaten ville få möjlighet att själv undersöka om det fanns några fordringsägare i Sverige eller utomlands – och skicka en extra räkning för arbetet.

Advokat Eric Edström ger sig dock inte. Efter tingsrättsbeslutet har han nu, med en kollega vid Advokatbyrån Glimstedt som ombud, överklagat till Göta hovrätt och kräver hela det begärda arvodet.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons