Annons

Affärsman misstänks för grova bedrägerier

En affärsman i Växjö misstänks för omfattande ekonomisk brottslighet.
– Det är fullständigt absurt, säger han till Smålandsposten.
Växjö • Publicerad 16 oktober 2010

Åklagare Magnus Hansson har inlett en förundersökning om fyra grova bedrägerier, grov trolöshet mot huvudman och grov urkundsförfalskning under åren 2001–2006 i Växjö.

Affärsmannen säger att han för en tid sedan fick en skrivelse från Kronobergspolisen om misstankarna och att han då begärde att få en försvarsadvokat. Han tillägger att polisen inte hållit något förhör med honom.

Annons

Polisen har dock haft fallet på sitt bord under lång tid och satt sig in brottsmisstankarna. Förundersökningen om grova bedrägerier inleddes redan förra året och tidigare i år beslutade åklagaren att utredningen mot affärsmannen skulle utökas.

Att affärsmannen nu fått möjligheten att skaffa advokat tyder på att det är aktuellt att hålla förhör. Men något förhörsdatum är inte inplanerat.

Affärsmannen säger att han ”inte kan tänka sig annat” än att brottsmisstankarna gäller en segsliten tvist som fortfarande efter fyra år pågår i Växjö tingsrätt.

Det var då som affärsmannen blev stämd på 12,6 miljoner kronor av en man från Boråstrakten. I stämningsansökan påstås att en så stor summa sammanlagt gått till ändamål som uppdragsgivaren inte godkänt. Totalt överlämnades närmare 26 miljoner kronor som affärsmannen i Växjö skulle investera.

De båda männen träffades då Växjöbon arbetade för ett utlandsägt bolag som skötte förmögna privatpersoners investeringar.

Affärsmannen skaffade i inledningsskedet av deras samarbete ett Isle of Man-baserat bolag i vilket investeringarna skulle ske. Men affärsrelationen slutade alltså i oenighet.

Den civilrättsliga tvisten är numera ett fall även för polis och åklagare.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons