Annons

Aggressiv hund i Växjö ska avlivas

I januari fick en polispatrull i Växjö omhänderta en aggressiv hund som hade bitit en person. Ägaren kämpade för att få tillbaka sin hund men nu har domstolen beslutat att den ska avlivas.
Växjö • Publicerad 10 mars 2018
Hunden på bilden har inget samband med artikeln. Genrebild från TT.
Hunden på bilden har inget samband med artikeln. Genrebild från TT.Foto: Justin Sullivan

I början av januari fick en polispatrull rycka ut till Hovshaga sedan man fått larm om en aggressiv hund som hade slitit sig utanför en matbutik, gjort utfall mot förbipasserande och även bitit en person, som fick uppsöka läkarvård.

Hunden placerades på ett pensionat enligt tillsynslagen och ett par veckor senare genomförde två av polisens särskilda besiktningsmän en undersökning av hunden.

Annons

Besiktningsmännens dom blev att hunden skulle avlivas eftersom man ansåg att ”den även fortsättningsvis kan komma att skada andra människor i samhället”. Ett återlämnande till ägaren var enligt besiktningsmännen ”uteslutet” och en omplacering bedömdes som ”utsiktslös”.

Hundägaren valde att överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten i Växjö. Han hävdade inför domstolen att hundens aggressiva beteende, som måste ha berott på att den vid det aktuella tillfället kände sig provocerad och otrygg, går att träna bort.

Men domstolen instämmer nu i polisens bedömning och man konstaterar att hunden ”utgör en fara för människor.

Beslutet om avlivning står därmed fast.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons