Annons

"Akademiker har redan bra koll"

Carin Högstedt och Anders Mårtensson är två av de vänsterpartistiska politiker som går och knackar dörr inför valet. De siktar in sig på Araby med omnejd, då valdeltagandet där är lågt, men många av deras potentiella väljare bor där.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2010
När ingen är hemma väljer Vänsterpartiet att istället lämna information i brevinkastet.
När ingen är hemma väljer Vänsterpartiet att istället lämna information i brevinkastet.Foto: 
Omar Rafi, Anders Mårtensson, Carin Högstedt och Edriss Hamid.
Omar Rafi, Anders Mårtensson, Carin Högstedt och Edriss Hamid.Foto: Linn Hedesström Blad
Carin Högstedt pratar med Fredrik Nilsson.
Carin Högstedt pratar med Fredrik Nilsson.Foto: Linn Hedesström Blad

- Hej, jag heter Carin Högstedt och kommer från Vänsterpartiet...

Tillsammans med Anders Mårtensson går hon genom regnet i kvarteret Alabastern i Araby för att värva väljare. Det är en del av staden där valdeltagandet är lågt, men Vänsterpartiet ser många presumtiva väljare.

Annons

- Visst har vi väljare i andra delar av stan också, men akademiker har redan bra koll inför valet, säger Anders Mårtensson.

I det första trapphuset de besöker öppnas tre dörrar. Därefter går det lite trögare. På en timme når de mellan tio och femton väljare. Det blir inte mycket prat om den politik de för, utan snarare upplyser de om att de som bott i Sverige i minst tre år har rätt att rösta till kommun och landsting och om när valet äger rum.

- Det var någon som trodde att valet var den 19 augusti, säger Carin Högstedt.

Mottagandet från de som öppnar varierar. Vissa vill inte ha med dem att göra, andra lyssnar på den information de får och ytterligare andra bjuder in dem på en kopp kaffe.

- Det tackar man inte nej till, det handlar snarare om kvalitet än kvantitet, säger Anders Mårtensson.

Både Carin Högstedt och Anders Mårtensson säger att de kände ett visst motstånd innan de gav sig ut för att knacka dörr - att det inkräktade på integriteten.

- Men bemötandet är väldigt gott, så nu kanske fler kan tänka sig att göra detta, säger Carin Högstedt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons