Annons

Äldre kvinna låg med bruten arm i två dagar

En äldre kvinna på ett vårdboende föll och bröt armen när hon förflyttades av personal. Efter fallet låg kvinnan i två dagar med den brutna armen utan att sjuksköterska kontaktades. Nu har händelsen anmälts till Socialstyrelsen.
Växjö • Publicerad 4 juli 2012

– Det är jätteledsamt det som hänt och jag ser allvarligt på det, säger Eva Walden, verksamhetschef.

Undersköterskan på vårdboendet Hagalund i Växjö skulle hjälpa kvinnan ur sin säng, men flyttade henne utan lift efter att ha frågat en kollega, i stället för att läsa sig till rutinerna. Då föll kvinnan och fick en fraktur i armen. Efter händelsen låg kvinnan med bruten arm i två dagar, innan personal uppmärksammade skadan.

Annons

–   Det har blivit ett fel på grund av att man inte läst genomförandeplanen för patienten. Vad vi ska tänka på framöver är att muntlig information som överförs alltid måste kontrolleras med den skriftliga dokumentationen, säger Eva Walden, verksamhetschef på Hagalunds vårdboende.

Omsorgsnämnden i Växjö har gjort en Lex Sarah-anmälan om händelsen till Socialstyrelsen. Den interna utredningen visade på brister i personalens kommunikation både i samband med fallet och efteråt. Varför kvinnan fick ligga med en bruten arm innan sjuksköterska kontaktades är oklart.

– Ibland kan det vara svårt att dra gränsen för när något är ett fall och när en vårdtagare bara satt sig på marken. Men vi har en rutin att sjuksköterska ska kontaktas om något hänt, så att en bedömning kan göras, säger Eva Walden.

En översyn av rapporteringen och rutinerna för den skriftliga dokumentationen genomförs nu på boendet.

– Personalen ska alltid anmäla, oavsett om patienten påvisar smärta eller inte. Det handlar om en ren miss från deras sida, de vet att de ska rapportera avvikelser i vården till sjuksköterska, säger Anneli Loberg, omsorgschef.

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons