Annons

Alla politiker får läsplattor

De kommunala handlingarna ska digitaliseras i Växjö och därför utrustas alla som har ett politiskt förtroendeuppdrag i kommunen med en Ipad. Till en kostnad av cirka 1,2 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 10 november 2014

Inför varje sammanträde skickas alla handlingar ut till politikerna med posten. Till vissa möten kan det komma en bunte med över 400 sidor. För att minska på kostnaderna för porto, tryck och för att värna om miljön ska alla sammanträdeshandlingar digitaliseras. Politikerna kommer att få sina handlingar digitalt och för att det ska fungera utrustas alla med läsplattor. På tisdag fattar kommunens organisation och personalutskott det första beslutet.

– Ett par nämnder har redan infört läsplattor på prov men nu är förslaget att vi går vidare med resten av kommunen, säger Martin Fransson, tillförordnad kanslichef på kommunkansliet.

Annons

Efter årsskiftet tillsätts en ny politisk organisation i kommunen därför kan Martin Fransson inte säga hur många läsplattor som kommunen måste köpa in. I dag finns det 362 personer med politiska uppdrag i Växjö och en del av dem har redan varsin Ipad. Det innebär att cirka 300 läsplattor måste köpas in till en kostnad av cirka 1,2 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar men samtidigt sparar kommunen stora summor på porto och tryck. I dag trycker vi alla handlingar inför ett sammanträde själva och de skickas sedan ut till alla berörda politiker. När vi införde läsplattor i kommunstyrelsens arbetsutskott för något år sedan räknade vi ut att kostnaden för läsplattorna sparades in på knappt fyra år. Även om det inte blir en ekonomisk besparing blir det en miljömässig vinst för samhället, säger Martin Fransson.

Ipad tillhör de dyrare läsplattorna. Varför väljer ni inget billigare alternativ?

– Vi kommer att förorda en lösning där alla får samma läsplatta. Apple har högre kvalité och de är lite mer stabilare än alternativen, säger han.

Det förslag som organisations- och personalutskottet ska ta ställning till på tisdag har redan beretts av utskottets presidium och det tyder på att förslaget går igenom.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons