Annons

Alliansen stryker sparkrav – lovar mer till nästan alla

133 miljoner. Allianspartierna stryker kraven på besparingar och effektiviseringar och skickar ut 133 nya miljoner kronor i den egna organisationen i sin valbudget för 2015. Dessutom är den kryddad med en mindre skattesänkning.
Växjö • Publicerad 6 juni 2014
ALLIANSEN Nils Fransson (FP, Jona Malmqvist (KD), Stefan Bergström (FP), Anna Tenje (M), Eva Johansson (C), Per Schöldberg (C) och Camilla Albinsson (KD).
ALLIANSEN Nils Fransson (FP, Jona Malmqvist (KD), Stefan Bergström (FP), Anna Tenje (M), Eva Johansson (C), Per Schöldberg (C) och Camilla Albinsson (KD).Foto: Lennart Ernstsson

– Det är världens bästa budget, recenserar Anna Tenje (M) allianspartiernas gemensamma budget­förslag.

Alliansen presenterade sitt förslag i entrén till äldreboendet Hovslund i Växjö på onsdagsförmiddagen och passade på att utlova stora satsningar just där. Det handlar om upprustning rent allmänt i lokalerna, om byggnation av seniorbostäder på höjden på de nuvarande byggnaderna och om att det ska bli ett slags modernt centra för äldre. Detaljerna­ och kostnaden ska de återkomma till men ­förhoppningarna är stora.

Annons

– Ett modernt äldre­centrum med aktiviteter­ för den nya generationen äldre ser vi även kan ge uppmärksamhet i ett nationellt perspektiv, säger Kristdemokraternas nya toppnamn Jon Malmqvist.

Det här är en valbudget och den lovar mer till så gott som alla. Förskolan och äldreomsorgen får de största påslagen. Kraven på effektiviseringar, besparingar, i nämnder och styrelser är strukna i den här upplagan. Växjö går bra, växer och har ökade skatteintäkter att spendera. Pengarna som Alliansen säger sig vilja dela ut i den kommunala organisationen vid en valvinst i höst består i huvudsak av just ökade skatteintäkter, enligt kommunalrådet Bo Frank (M).

– Det går ju bra för Sverige och Alliansens jobblinje fungerar både centralt och lokalt och då blir det mer skatteintäkter att använda till välfärden. Svårare än så är det inte, säger han.

Men finansieringen av satsningarna innehåller också inslag av mer osäkra pengar, det vill säga sådana som består av förväntningar och bedömningar än verkliga kronor och ören. Oppositionen kallar för ”hittepåpengar”. Det handlar exempelvis om att den nya måltidsorganisationen ska spara 10 miljoner redan nästa år, det handlar om att sammanslagningen av gymnasienämnden och skol- och barnomsorgsnämnden ska spara 10 miljoner redan nästa år. Dessutom finns det med en pott på 35 statliga miljoner till skolan 2015 som Växjöalliansen uppfattat att regeringen utlovat. Här finns också med en förväntad intäkt på 60 miljoner kronor av en försäljning av elhandelsbolaget Bixia. 40 av de miljonerna är inräknade i 2015 års budget. Men det är en uppskattad intäkt. Ingen vet vad den här försäljningen kommer att ge.

Budgetförslaget innehåller också med en skattesänkning på 8 procent, något som motsvarar cirka 12 miljoner kronor. Den innebär att Alliansens ambition att i vart fall hamna på ett riksgenomsnitt för kommunal ut­debitering förverkligas. Vid en valvinst.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons