Annons

Alvesta sänker skatten mest

I 63 av Sveriges 290 kommuner höjs den totala kommunalskatten nästa år. I sex kommuner sänks den. Fast för de allra flesta blir kommunalskatten oförändrad.
Växjö • Publicerad 13 december 2011

I Stockholm, Göteborg och Malmö ligger kommunalskatten kvar på dagens nivåer, enligt en sammanställning från Statistiska centralbyrån (SCB). De största höjningarna görs i Ydre i Östergötland och i lappländska Arjeplog. I båda kommunerna höjs kommunalskatten med en krona.

– Vi har gått med minussiffror i verksamheten några år bakåt och har investerat ganska mycket under det här året. För att inte skjuta över det till framtidens generationer börjar vi att betala av det här, säger Sven-Inge Karlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Ydre.

Annons

Sju goda år

Kommuner med störst sänkning är småländska Alvesta som sänker med 30 öre, och sörmländska Trosa med 20 öre.

– Vi har sju år bakom oss med positiva resultat och vi har i ett antal år sänkt skatten lite, säger Daniel Portnoff (M), kommunstyrelsens ordförande i Trosa.

Han betonar samtidigt att kommunernas intäkter bygger på arbetade timmar under föregående år. Det gör att 2012 fortfarande är ett hyggligt år trots snacket om att sämre tider väntar runt hörnet. Vad som därefter händer är mer osäkert.

– Vi hade för avsikt att gå vidare med ytterligare skattesänkningar, men vi får se om vi klarar det. 2013 och 2014 är svåra att sia om, men än så länge ser det stabilt ut i Trosa, säger Daniel Portnoff.

Högst i Hofors

Även Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) menar att det ser tämligen bra ut för de allra flesta av landets kommuner. Men deras ekonomiska läge har försämrats under året på grund av konjunkturoron i omvärlden.

– Det är klart att det inte ser lika bra ut som vi trodde på vårkanten, men det är ingen katastrof. Vi har fortfarande en ganska god tillväxt i skatteunderlag och resultatprognoserna för sektorn i sin helhet ser anständiga ut, säger SKL:s chefsekonom Mats Kinnwall.

Högst är kommunalskatten i Hofors, där invånarna betalar 34,32 procent skatt. Den lägsta kommunalskatten finns i Vellinge med 28,89 procent, enligt SCB.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons