Annons

Alvestamördaren fortsätter kosta miljoner – regionen vill slippa räkningen

Region Kronoberg vill slippa stå får dyr rättspsykiatrisk vård av den unga mannen som dömdes för mordet på Allbo lärcenter 2017. Men förvaltningsrätten avvisar regionens krav riktade mot Migrationsverket. Av formella skäl.
Växjö • Publicerad 10 juni 2019
Sedan våren 2017 vårdas Alvestamördaren på regionkliniken för en allvarlig psykisk störning.
Sedan våren 2017 vårdas Alvestamördaren på regionkliniken för en allvarlig psykisk störning.Foto: arkivbild

Den då 18-årige mannen knivhögg en 46-åring till döds inne på Allbo lärcenter under november 2016 och dömdes av Växjö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning under våren året efter.

Sedan dess har vården av honom genererat fakturor på dryga 2,5 miljoner kronor sedan han förflyttats till regionkliniken i Växjö. Och kostnaderna fortsätter ticka.

Annons

Mannen dömdes också till livstids utvisning efter avtjänat straff och när domen vann laga kraft i april 2017 förlorade 18-åringen därför sitt uppehållstillstånd. Därmed upphörde Migrationsverkets betalningsvilja och man hänvisade till förordningen om statlig ersättning för vissa utlänningar.

Efter mindre än ett år gjorde Region Kronoberg juridisk sak av ärendet när räkningarna började ansamlas och man riktade en överklagan mot Migrationsverket. Eftersom mannen lider av en psykisk störning är det först när han bedöms som frisk och släpps från regionkliniken en utvisning kan verkställas.

Då för ett år sedan och efter fem månaders vård hade han kostat region Kronoberg drygt 1 miljon kronor och det var kraven man först ställde på Migrationsverket som alltså vägrade betala. Sedan dess har det skickats ett nytt kravbrev på ytterligare dryga 1,5 miljoner kronor.

Förvaltningsrätten avgjorde ärendet under veckan och man avvisar regionens krav, men på formella skäl. Förvaltningsrätten underkänner kraven eftersom de kommer från regiondirektören, han har enligt regionens egen delegation rätt att besluta om yttranden i mål. Men det framgår inte enligt rätten att direktören har rätt att överklaga i ett ärende. Därför avisas alltså kraven.

Martin Myrskog, regiondirektör.
Martin Myrskog, regiondirektör.

– Spännande. Och det betyder att vi utifrån domen och med vår jurist kommer att agera. Vi vill få saken prövad, det är viktigt att understryka. Det är en viktig principiell fråga. Vem bär kostnadsansvar för den här typen av händelse. Vi sitter med en kostnad för vård som vi inte varit med och fatta beslut om. Ingen av de statliga myndigheterna tar ansvar för sina beslut och vi får betala, det är det vi vänder oss mot, säger Martin Myrskog, regiondirektör.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons