Annons

Ambulanser har dirigerats fel av SOS vid tre tillfällen

Vid tre tillfällen under de senaste veckorna har SOS Alarm i Växjö skickat räddningsfordon till helt fel adress. Vid samtliga tillfällen har ambulans funnits med vid utryckningarna.
Växjö • Publicerad 23 december 2010
Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: Per-Erik Sandebäck

– Det känns inte alls bra. Misstagen kan få svåra följder och skapar en osäkerhet bland ambulanspersonalen som inte vet om de kan lita på adressuppgifterna, säger Jonas Löf, chef för ambulansverksamheten i Kronobergs län.

Tisdagsmorgonens misstag då räddningstjänst och ambulans dirigerades till Billavägen i Åryd i stället för Billavägen i Värends Nöbbele, där lägenhetsbranden inträffat, var alltså ingen engångsföreteelse.

Annons

Uppgifter visar att ambulansen råkat ut för samma sak vid två tidigare tillfällen på kort tid.

– Vi har fått besked om en gatuadress men hänvisats till fel ort. Samma gatunamn har funnits på flera orter, säger Jonas Löf och tillägger att vad han vet har ingen person kommit till skada på grund av misstagen.

Jonas Löf säger att han i förra veckan pratade med SOS Alarm om hur de använder sitt kartstöd och vilka åtgärder som vidtas vid larm.

– Jag fick svaret att det var ett strukturfel som hade rättats till. Så inträffar det en gång till och jag kommer att skriva avvikelserapporter vid varje tillfälle.

– Vi måste förstås få rätt koordinater direkt så att vi inte kör fel initialt. Operatörerna skall vara säkra på att vi skickas till rätt adress. Sådant här får helt enkelt inte hända och rutinerna på SOS Alarm måste skärpas.

Tisdagens fellarmning klassas som ett "misstag på individnivå". Operatören fick två träffar på Billavägen och kontrollerade inte tillräckligt vilken ort det gällde.

När det gäller de andra två misstagen där ambulanser skickats till fel adress säger Therese Ledel, produktionschef vid SOS Alarm i Växjö, till Smålandsposten att utredningen fortfarande pågår.

– Vi tittar på varje specifikt ärende för att se om felet ligger på individnivå eller är ett strukturfel.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons