Annons

Andreas bäst i Europa bakom lastbilsratten

För första gången kan en svensk titulera sig europamästare för unga lastbilsförare. Han heter Andreas Söderström är från Lenhovda och kör till vardags asfalt och flis i familjeföretaget Göran Söderströms Åkeri i Ingelstad.
Växjö • Publicerad 11 oktober 2010
Andreas Söderström fick sent i går eftermiddag ta emot hyllningar vid Atteviks i Växjö där släkt, kompisar, kollegor sponsorer slutit upp. Foto: Urban Nilsson
Andreas Söderström fick sent i går eftermiddag ta emot hyllningar vid Atteviks i Växjö där släkt, kompisar, kollegor sponsorer slutit upp. Foto: Urban NilssonFoto: Kent Axelsson

Finalen av Scania Young European Truck Driver 2010 avgjordes inför storpublik i Södertälje i fredags och lördags. Från början hade drygt 10 000 lastbilsförare under 35 år från 18 europeiska länder ställt upp i tävlingen. I finalen besegrade Anders Söderström 17 andra skickliga yrkesförare.

-Det är naturligtvis fantastiskt roligt, säger han nöjt när han sent i går eftermiddag fick ta emot hyllningar vid Atteviks i Växjö där släkt, kompisar, kollegor sponsorer tog emot med hurrarop, blommor och kramar.

Annons

I den avslutande duellen där tre förare gjorde upp om totalsegern handlade det om avancerad precisionskörning.

På frågan vad som avgjorde har han sin bild klar:

– Jag var naturligtvis väldigt nervös under tävlingen men min styrka är nog att jag kan hantera nerverna ganska bra. Jag märkte att förarna från Tyskland och Österrike darrade en aning. Genom att hålla huvudet kallt gjorde jag färre misstag än dem.

Han tackar sina supportrar och sponsorer för stöttningen. Belöningen för den imponerande körningen är 100?000 euro eller att få plocka ihop en skräddarsydd dragbil för den summan.

-Tanken är att ordna fram en ny bil i familjeföretaget och byta ut den jag kör med nu, säger 26-årige Andreas Söderström.

Att vila på lagrarna någon längre tid blir det dock inte tal om.

-På måndag morgon ska han köra asfalt, säger pappa Göran Söderström, som också är hans chef, med ett underfundigt leende.

-Det är helt underbart att han kunde vinna, jag kan inte säga att det var väntat men jag visste att han hade goda chanser, säger han.

Andreas sambo Emma Axelsson och deras 1,5-åriga dotter Agnes fanns naturligtvis också bland de som gladdes över framgången och stämde in i hyllningskören när Andreas hade rullat in i Växjö i en specialdekorerad lastbil värdig en vinnare.

Vägen till finalen var inte lätt för Andreas. Föst var han tvungen att klara den regionala uttagningen i Oskarshamn innan han med en stark spurt vann den svenska finalen i Jönköping.

-?En fantastisk prestation. Han är en ambassadör för yrket och en förebild för unga förare i Europa. Föraren är den absolut viktigaste faktorn vid transporter med tunga fordon, säger Scanias kommunikationsdirektör Erik Ljungberg.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons