Annons

Anettes livsverk är hotat

Vävstugan intill Räppe stationshus är Anette Sandbergs hjärteverksamhet. Nu hotas den av nedläggning eftersom Trafikverket måste sälja marken hon arrenderar.
Växjö • Publicerad 9 december 2010
Smålandsposten 30 januari 2008.
Smålandsposten 30 januari 2008.Foto: Alexander Mahmoud

-Jag bara gråter. Vävstugan är mitt livsverk, säger hon.

Anette Sandberg hyrde Räppe stationshus för sin verksamhet i 18 år. När fastigheten blev utdömd 2007, upprättades ett arrendeavtal och hon fick bygglov för baracker intill det gamla stationshuset i Räppe. Eftersom det inte fanns några planer på ny verksamhet på tomten kände hon sig aldrig orolig.

Annons

-Jag trodde att det skulle lösa sig, men så fick jag plötsligt beskedet att vi ska vara borta den första januari.

Nu tvingar ett regeringsbeslut Trafikverket att avveckla byggnader som inte längre behövs för järnvägsdriften. Räppe stationshus är en av dem och den 31 december löper arrendeavtalet ut.

-Vi har helt enkelt inget val. Fastigheten är såld, men villkorad eftersom det finns en arrendator som måste ut innan köpet kan gå igenom, säger Gunilla Borgström på Trafikverket.

Alwex köper stationshuset, men har i dag inga konkreta planer på hur de ska använda den.

-Vi ser tomten som en möjlighet om vi behöver mer utrymme för vår verksamhet i framtiden, säger Alwex vd, Pär Aspengren.

-Jag kan acceptera att tomten ska säljas, men jag förstår inte varför vi måste bort om de inte har några planer de närmaste åren. Vi stör ingen här, säger Anette Sandberg.

Pär Aspengren menar att Alwex inte har några synpunkter på fortsatt verksamhet på tomten så länge de inte själva ska använda den, men säger också att det beror på hur avtalet med Trafikverket ser ut.

–?Vi störs inte av verksamheten. Det är mer en fråga om bygglov och vad Trafikverket säger i sitt avtal med oss. I ett kortare perspektiv kan verksamheten ligga kvar, det enda vi har sagt är att vi ska få möjlighet till hela ytan när vi behöver det.

Gunilla Borgströms version är en annan. Hon menar att Alwex inte vill slutföra köpet förrän arrendatorn är borta.

–?Hade det inte varit för det så hade köpet kunnat slutföras för längesen, men eftersom Anette Sandbergs avtal med oss inte är avslutat har det dragit ut på tiden.

Annons

Anette Sandberg har kämpat för att få klarhet. Flera gånger har hon varit i kontakt med både Trafikverket och Alwex.

– De skyller bara på varandra, säger hon.

Gunilla Borgström menar att det från Alwex sida inte är någon brådska att få köpet slutfört och att Anette Sandberg därför kan vara kvar under en period. Samtidigt kan Trafikverket inte vänta hur länge som helst. De har kopplat in en jurist i hopp om att underlätta för henne under vintermånaderna.

-Vi förstår att det inte är möjligt att flytta allt i det här vädret och jobbar för att kunna förlänga kontraktet några månader. Vi har också erbjudit oss att till viss del finansiera flytten av barackerna, men då måste Anette själv ta isär dem.

Men Anette Sandberg anser inte att det är någon lösning på problemet.

–?Det går inte att flytta barackerna. Jag har satt ihop dem och rivit ut väggar, de skulle falla ihop om vi försöker flytta på dem. Jag vet inte vad jag ska göra längre.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons