Annons

Anna-Lena vill samla Växjöborna mot cancer

Anna-Lena Jonsson, i Växjö, har en dröm som hon själv inte orkar förverkliga. Att samla Växjöborna i en stor manifestation mot cancer runt hela Växjösjön.
Växjö • Publicerad 11 oktober 2010
Manifestation Anna-Lena Jonsson vill samla Växjöborna i en stor lokal manifestation mot bröstcancer. ? Däremot orkar jag inte dra i det själv, jag är alldeles för sjuk för det, säger hon. Foto: Per-Erik Sandebäck
Manifestation Anna-Lena Jonsson vill samla Växjöborna i en stor lokal manifestation mot bröstcancer. ? Däremot orkar jag inte dra i det själv, jag är alldeles för sjuk för det, säger hon. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: Per-Erik Sandebäck

-Ensam är svag, men tillsammans är vi starka. Och min idé är att knyta ett mänskligt band runt Växjösjön som är 4,5 kilometer långt. Det skulle behövas runt 2 500 personer som skulle hålla varandra i hand och manifestera mot bröstcancer, och även all annan cancer, berättar Anna-Lena Jonsson, hemma i sin lägenhet i Växjö.

– Tänk vilken aura och kraft man skulle sprida. Sedan skulle man kunna lägga en slant i en insamling.

Annons

Man kan beskriva Anna-Lena som en riktig fighter, en överlevare trots alla dåliga odds. Hon lever på övertid i sin kamp mot en elakartad bröstcancer som gjorde sig till känna för nio år sedan. Det var när hon satt i tevesoffan som hon upptäckte en knuta i vänstra bröstet. Redan då visade det sig att cancern hade spritt sig med dottertumörer till flera lymfkörtlar i kroppen.

Anna-Lena lever utifrån devisen att fånga dagen, carpe diem, och hon försöker ha ett så aktivt liv som möjligt. Hon sprider sin positiva kraft till omgivningen och får folk att engagera sig.

Under många år har hon gått på cellgiftsbehandling på Växjö lasaretts onkologmottagning varje måndag. Många av hennes medpatienter har dött under åren. Själv vet inte Anna-Lena hur länge hon är kvar i livet. Det senaste hon har drabbats av är en tumörbildning i halsen som har orsakat att stämbanden, tungan och svalget har förlamats. Hon har därför svårt att tala.

-Jag har alltid varit öppen med min sjukdom och vill att man talar om bröstcancer, säger hon.

I fredags presenterade hon sin idé inför näringsutvecklaren i Växjö kommun och hon fick gott stöd. Men det behövs eldsjälar och människor som vill engagera sig. Själv är hon för sjuk för att orka.

-Min kraft räcker inte till. Däremot har jag idéerna och talets gåva som jag kan dela med mig av, säger hon.

Från ett flygfoto ser Växjösjön ut som ett bröst, påpekar Anna-Lena.

-En manifestation skulle kunna ske 28 oktober klockan 17.00 om man får ihop tillräckligt med folk.

Det vore ett bra sätt att markera kampen mot bröstcancer och sätta Växjö i på kartan.

– Det skulle bli stor uppmärksamhet om det lyckades, menar Anna-Lena.

”Ensam är svag, men tillsammans är vi starka. Och min idé är att knyta ett mänskligt band runt Växjösjön som är 4,5 kilometer långt.”

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons