Annons

Anne vill synliggöra företagandet

Journalisten, kommunikatören och egenföretagaren Anne Marchal är ny ordförande för Företagarna Växjö-Tingsryd-Lessebo. Högst på agendan står att synliggöra företagandet och dess betydelse för samhället.
– 99 procent av alla företag i Sverige utgörs av småföretag med färre än 50 anställda. Där sker mycket av tillväxten och många nya jobb skapas.
Växjö • Publicerad 11 april 2023
Småföretag med färre än 50 anställda utgör 99 procent av alla företag i Sverige. Det är där mycket av tillväxten sker och många nya jobb skapas, säger Anne Marchal, nytillträdd ordförande för Företagarna Växjö-Tingsryd-Lessebo.
Småföretag med färre än 50 anställda utgör 99 procent av alla företag i Sverige. Det är där mycket av tillväxten sker och många nya jobb skapas, säger Anne Marchal, nytillträdd ordförande för Företagarna Växjö-Tingsryd-Lessebo.Foto: David Färdigh

Småföretagen har några tuffa år bakom sig. Först kom pandemin och skakade om många branscher och sedan följde Ukrainakriget med följande inflation, stigande elpriser och räntechocker. Men Anne Marchal, nytillträdd ordförande för Företagarna Växjö-Tingsryd-Lessebo, ser ändå en ljusning i horisonten.

– Många företag kämpar fortfarande för sin överlevnad men man kan ana en vändning. Det kommer nu positiva rapporter om att situationen börjar stabilisera sig.

Annons

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation med totalt cirka 60 000 medlemmar. Lokalföreningen Företagarna Växjö-Tingsryd-Lessebo har i dagsläget nära 400 medlemmar. Anne jobbar för att få organisationen att växa ytterligare och pekar på fördelarna med medlemskapet.

– Vi driver mycket opinionsarbete och som Sveriges största företagarorganisation har vi stor tyngd bakom oss när vi träffar politiker och andra makthavare. Som medlem ingår också flera förmåner, bland annat tillgång till juridisk expertis, försäkringstjänster och nätverksträffar.

Just det sistnämnda är särskilt viktigt menar Anne.

– Som småföretagare är man ofta ganska ensam. Genom Företagarna får man tillgång till informationsbyten och frukostträffar eller nätverksluncher där man kan skapa nya kontakter.

Något som är uppskattat är de prisgalor som Företagarna ordnar årligen. Då utses bland annat Årets Företagare i respektive kommun.

– Utmärkelsen är en uppmuntran men ska samtidigt ge inspiration. Vi höll näringslivsgalan i Tingsryd i våras och just nu planerar vi för näringslivsgalorna i Lessebo och Växjö i höst.

Som kommunikatör till professionen så vill Anne särskilt lyfta betydelsen att synliggöra företagandet och dess villkor. Det är genom företagande som det skapas arbetstillfällen och genereras skattepengar i samhället. Bakom insatserna står ofta hårt slitande entreprenörer. För tvärtemot bilden som ibland förmedlas så består näringslivet inte främst av jättekoncerner utan snarare av småföretag.

– 99 procent av företagen i Sverige utgörs av småföretag med färre än 50 anställda. Det är också i småföretagen som mycket av tillväxten sker och många nya jobb skapas.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons