Annons

Arabyskolans rektor sparkas: ”Jag har gjort allt jag är skyldig att göra”

Arabyskolans rektor Judit Béres Lagerquist får gå. Bakgrunden är arbetsmiljöproblem i form av motsättningar mellan personalgrupper och motsättningar mellan rektor och viss personal.
Judit Béres Lagerquist blev chockad över beskedet att hon skulle sluta som rektor på Araby­skolan.
Växjö • Publicerad 25 oktober 2012
chockad och ledsen ? Jag är chockad och ledsen, men vet att sådant här händer, säger före detta rektor Judit Béres Lagerquist, som fått lämna jobbet. Foto: urban nilsson
chockad och ledsen ? Jag är chockad och ledsen, men vet att sådant här händer, säger före detta rektor Judit Béres Lagerquist, som fått lämna jobbet. Foto: urban nilssonFoto: 

Personalmotsättningarna har pågått länge. För drygt ett år sedan kallades arbetsmiljökonsulten Arbetslivsresurs in för att hjälpa till att lösa problemen. Det arbetet kommer att fortsätta.

–   Vi hade hoppats att åtgärderna gett full effekt. Men vi har inte nått vår målbild. När vi ser att kraft läggs på konflikter, kraft som ska gå till våra elever, måste vi vidta åtgärder. Åtgärden blev att rektorn inte ska vara kvar, säger skol- och barnomsorgsförvaltningens chef Mia Granqvist.

Annons

– Det är inte så att det är rektorns fel. Problematiken är mycket större. Arbetslivsresurs uppdrag är inte slutfört. Att lyfta bort rektorn är en åtgärd. Vi ska fortsätta säkra elevernas lärmiljö, fortsätter hon.

Mia Granqvist vill inte kommentera om Judit Béres Lagerquist ska köpas ut eller erbjudas en annan tjänst.

Tills vidare fungerar biträdande rektor som ställföreträdande rektor.

Hans Malm är lokalombud för Lärarnas Riksförbund och skolans skyddsombud. Han vill inte kommentera situationen utan hänvisar till förvaltningen.

Fotnot: Smålandsposten hade en artikel om arbets­miljöproblemen på Araby­skolan den 8 oktober 2011.

– Jag kallades till ett samtal som jag trodde handlade om vårt läsprojekt. I stället fick jag veta att jag inte skulle vara rektor, säger Judit Bérez Lagerquist.

Enligt Judit Béres Lagerquist hade hon inte fått någon förvarning om att hon inte var önskvärd som rektor. Tvärtom hade hon känt stöd från förvaltningschefen.

– Jag skulle vilja se grunderna till beslutet att jag ska sluta. Samarbetsproblemen fanns på skolan när jag började. Det jag gjorde var att lyfta fram dem för att lösa dem, säger hon.

– Jag har gjort allt jag är skyldig att göra och upplevt stöd från de flesta på skolan. De sa till mig, när jag fick beskedet, att de inte tror att jag kan få ihop gruppen. Jag sa, ”Snälla, vi måste ha en dialog om detta”.

Nu är hon hemma med lön och förhandlingar pågår om vad det ska kosta att köpa ut henne.

– Jag har tackat nej till en årslön. Rent moraliskt skulle jag vilja processa. Men det är en lång process och jag vill gå vidare i livet, säger hon.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons