Annons

Återinför anpassade jobb

Återinför personliga befattningar!
Det kravet ställer samtliga berörda fackorganisationer i en skrivelse till Växjös kommunledning.
Växjö • Publicerad 3 december 2011

Smålandspostens artiklar om Växjö kommuns sätt att hantera personer med nedsatt arbetsförmåga har väckt reaktioner.

Tidigare kunde anställda, som efter sjukskrivning inte klarade att återvända till sitt tidigare arbete, få en speciellt anpassad tjänst. Så sent som 2004 fanns 40 sådana tjänster, i dag är de i princip helt borta.

Annons

Men de fackliga organisationerna vill ha en återgång till tidigare förhållanden. Det förklarar Vision, Kommunals sektioner 1, 12 och 16, Lärarförbundet, Vårdförbundet, SSR, LR och övriga Saco-förbund i en skrivelse till Växjös politiska ledning.

De har tidigare i olika sammanhang framfört att kraven och upplevelsen av stress ökat samtidigt som tiden för återhämtning minskat. Nyligen förklarade lärarfacken att arbetsbelastningen den här höstterminen var ovanligt hög och varnade för ökad sjuknärvaro.

Därför är det inte förvånande att antalet som blir sjuka på grund av jobbet också ökar, anser de fackliga organisationerna, som understryker att ingen som slitit ut sig på jobbet mot sin vilja ska behöva avsluta sin anställning på grund av bristen på tjänster att omplaceras till.

De vill att politikerna återinför de personliga befattningarna och ser ett uttalande från kommunalrådet Charlotta Svanberg (S) som en öppning i den riktningen.

I en artikel i Smålandsposten nyligen sa hon att kommunen borde börja använda sig av sådana tjänster igen.

Fackorganisationerna uttalar också – utan att nämna något namn – ett indirekt stöd för kommunens personalchef Mikael Färdigh, som av Socialdemokraternas politiska sekreterare Ola Gustafsson uppmanades att fundera på sin avgång. Ingen medlem – vare sig det gäller en underlydande tjänsteman eller en chef ska behöva avgå för att han eller hon verkställer fattade beslut, anser kommunfacken i Växjö.

– Vi är många fackföreningar som också organiserar chefer. Det vore inte bra personalpolitik om de skulle tvingas avgå för att de verkställer det politikerna begärt. Det är en principfråga, säger Visions Carina Ek.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons