Annons

Återvinningsstation används som soptipp

Återvinningsstationen vid Torparängen på Teleborg ligger bra till för de som av lättja inte orkar åka ut till Norremark för att lämna sitt avfall. Detta är något som drabbar boende i området och i slutändan även alla konsumenter.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2010
Rui Rhodes och det trädgårdsavfall och de leksaker som dumpats vid Torparängen.
Rui Rhodes och det trädgårdsavfall och de leksaker som dumpats vid Torparängen.Foto: Olof Elfverson
FTI sätter upp skyltar för att förhindra att avfall lämnas på deras återvinningscentraler. På skylten finns även information om var man ska lämna det istället.
FTI sätter upp skyltar för att förhindra att avfall lämnas på deras återvinningscentraler. På skylten finns även information om var man ska lämna det istället.Foto: Olof Elfverson

När det kommer till avfall som dumpas vid återvinningsstationer i Växjö, utmärker sig Teleborg, men även Samarkand, Evedal och Furuby har fått anmärkningar den senaste tiden. Folk slänger högar med trädgårdsavfall, sådant de rensat ut från sandlådan, hushållsavfall och skrot.

- Återvinningsstationen på Teleborg ligger ensamt och det är lätt för folk att komma från villorna i närheten och lämna sitt avfall här, det handlar om lättja och okunskap, säger Rui Rhodes, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Annons

FTI:s uppdrag går ut på att ta hand om förpackningar. Uppdraget får de från dem vars förpackningar det är de samlar in, som enligt lag måste se till så att förpackningarna tas tillvara. För detta betalar de in en avgift till FTI. Det kostar varje år FTI 50 miljoner kronor att städa upp vid sina återvinningsstationer, något som leder till ökade avgifter för producenterna. I slutändan innebär detta ett ökat pris på alla förpackade produkter som finns ute på marknaden.

- Man kanske tjänar in på bensinkostnader, när man inte åker ut till Norremark, men detta är något vi alla får betala för, säger Rui Rhodes.

Varför finns det då inte speciella avfallskärl vid stationerna, så att kostnader för städning inte uppkommer?

- Då får vi blandat avfall som kan innehålla farliga ämnen så som kvicksilver, därför är det bättre att sådant sker på återvinningscentralerna som är bevakade, säger Rui Rhodes.

Istället väljer FTI att, då det är möjligt, att placera sina stationer där det är bra social kontroll, det vill säga där mycket folk rör sig, och därmed kan se när någon begår fel. Exempelvis vid stormarknader. Medan Rui Rhodes står och pekar ut problemen vid Torparängen svänger en bil in på parkeringsplatsen, och vänder.

- Man kan tänka sig att han hade tänkt slänga sitt skräp, men såg att vi stod här, säger han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons