Annons

Åtta varslas när Wendre Scandinavias produktion flyttas

Åtta anställda har varslats om uppsägning då textilföretaget Wendre Scandinavia AB lägger ned sin produktion på Hjalmar Petris väg i Växjö. Produktionen flyttas till Estland.
– Vi insåg att vi är för små, säger vd Bengt Svangård.
Växjö • Publicerad 27 augusti 2010
Produktionen på Wendre Scandinavia AB i Växjö läggs ner och åtta anställda har varslats om uppsägning. Foto: Alexander Mahmoud
Produktionen på Wendre Scandinavia AB i Växjö läggs ner och åtta anställda har varslats om uppsägning. Foto: Alexander MahmoudFoto: 

I förra veckan fick de anställda reda på att företagsledningen beslutat att flytta produktionen till Baltikum. Samtliga anställda i produktionen drabbas och enligt vd Bengt Svangård är de flesta mellan 50 och 60 år gamla.

Många av dem har jobbat i över 20 år på företaget.

Annons

Orsaken till att varslet kom nu var att företagets hyresavtal går ut våren 2011:

– Våra lokaler är för stora för oss, vi är sårbara. Det var underlaget för beslutet, säger Bengt Svangård som tidigare i veckan var just i Estland för att träffa leverantörer.

Wendre Scandinavia har fabriker även i Polen och Kina, fabriker som ska försörja den skandinaviska marknaden. Wendre, som fram tills för tre år sedan hette Bema Quilting, tillverkar bland annat foderquilt till jackor men även medicinska hjälpmedel i textil.

– Vi gör nischade produkter i mindre serier för kunder i framför allt Skandinavien. Det är svårt att hitta kompetent och erfaren personal i textilbranschen, de som kan yrket är oftast äldre.

Flytten av produktionen till fabriken i Estland ska vara avslutad den 1 april nästa år, kvar i Växjö blir fem anställda på försäljningsavdelningen. Företaget letar efter andra lokaler.

– Det är aldrig roligt, varken för dem som ska lämna beskedet eller för dem som får det, säger Bengt Svangård.

MBL-förhandlingar ska inledas inom någon vecka, Smålandsposten har sökt företrädare för IF Metall, men de vill inte uttala sig.

Fastighetsägaren Lennart Burde på LTB Förvaltning AB ska nu renovera 70-tals fastigheten som Wendre lämnar.

– Det finns många exempel på produktionsföretag som lämnar Växjö: Aneta, Hammarstedts Mekaniska verkstad. Fastigheter måste konverteras och utvecklas för att hänga med tiden, säger Lennart Burde.

Han drar paralleller med Samarkand som byggdes på 70-talet och som i dagarna öppnade delar av det ombyggda shoppingcentrat.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons