Annons

Både dyrt och billigt att parkera i Växjö

Växjös innerstad utmärker sig i fråga om parkeringsavgifter. Staden är både bland de dyraste och billigaste i klassen. Men många invånare tycker att priset måste sänkas.
Växjö • Publicerad 3 augusti 2010
Sari Ruuska från Göteborg tycker att Växjös parkeringsavgifter borde sänkas.
Sari Ruuska från Göteborg tycker att Växjös parkeringsavgifter borde sänkas.Foto: Stefan Fehrm
Linda Bergman har handlat på Stortorget, och parkerat gratis på Strykjärnet.
Linda Bergman har handlat på Stortorget, och parkerat gratis på Strykjärnet.Foto: Stefan Fehrm
Stortorget är fullt av bilar, människor och marknadsstånd.
Stortorget är fullt av bilar, människor och marknadsstånd.Foto: Stefan Fehrm

Det ovanligaste med Växjö är att det endast finns två olika prislägen. I staden finns nämligen bara zon 1 och zon 2. I exempelvis Gävle finns fyra olika zoner, där priserna är två, fem, tio eller femton kronor.

I Växjö har priserna i stället hamnat på två extremer. På en lördagsförmiddag klockan tio kostar det 18 kronor att parkera på torgen i stadskärnan. Det är ett pris som ligger ganska högt, speciellt för en relativt liten stad som Växjö. Bland de 32 svenska städer som är med i Smålandspostens undersökning är det bara sju stycken där parkeringspriset på kommunala platser överstiger 18 kronor, på en lördag klockan tio. De städer som har högre priser är Stockholm, Uppsala, Malmö, Helsingborg, Västerås, Umeå, och Eskilstuna.

Annons

Vid samma tidpunkt kan man parkera gratis på en kort promenadvägs avstånd från Växjös stadskärna. Gratis parkering mitt på lördagarna erbjuds i större förorter till Stockholm - Huddinge, Nacka, Botkyrka, Haninge, Solna och Järfälla - och i fyra andra svenska städer jämförbara med Växjö. I Karlskrona är det till exempel helt gratis att parkera på lördagar klockan tio, både i och en bit utanför centrum. Men alla andra städer i undersökningen tar ut en avgift för parkeringar i utkanten av stan.

På en lördag i juli är nästan alla parkeringsplatser upptagna på Stortorget, och parkeringarna vid Strykjärnet är också fulla. Samtliga Växjöbor som Smålandsposten pratar med tycker att parkeringen är för dyr i Växjö centrum. En av dem är Linda Bergman. Hon säger att parkeringsavgifterna är så pass höga i centrum att man nästan måste ta bussen. För henne är det visserligen okej att parkera en bit bort från stadskärnan.

– Men äldre och rörelsehindrade kanske inte orkar promenera.

Linda Bergman tycker att det är väldigt konstigt att prisskillnaderna är så stora på zon 1 och zon 2.

– 18 kronor är ju helt galet, säger hon.

Ola Nilsson tycker också att priserna är för höga. Men han skulle helst se att ingen parkering skedde på torgen alls.

– Man kan väl ha serveringar på Stortorget istället för bilar, säger han.

Ulf Hedin, ordförande i Tekniska nämnden, menar att folk alltid tycker att det är dyrt att parkera, oavsett vad det kostar. Och han ser ingen anledning att sänka priset på parkeringarna mitt i stan.

– Parkeringarna på Stortorget är dyra av den anledningen att vi vill ha en ruljans i stan. Det finns ett begränsat antal parkeringar i centrala Växjö och om vi inte tar ut en avgift för dem skulle de belamras med bilar. Då skulle folk inte ha någonstans alls att stå, säger han.

Ulf Hedin tycker att det är nödvändigt att ta ordentligt betalt för de mest centrala parkeringsplatserna eftersom de är så få.

Annons

– Skillnaden mellan Samarkand, där det är gratis att parkera, och city är antalet parkeringsplatser. Vid Samarkand finns enorma ytor att parkera på, så är det inte i stan.

I stället för att sänka avgifterna tror han på att bygga fler parkeringsplatser.

– Vi planerar en utbyggnad av parkeringarna vid Norrtull och kvarteret Fabriken, säger han.

Erika Hedman Bergström

Smålandsposten ringde runt till sammanlagt 32 svenska städer. Vi valde de 30 största städerna, samt Kalmar och Karlskrona med anledning av den geografiska närheten och storleken på städerna. Vi jämförde sedan de högsta och de lägsta parkeringsavgifterna. Undersökningen gäller tidpunkten 10.00 på lördagar, eftersom ganska många människor söker sig till staden vid den tiden. Vi har endast tittat på parkeringar ägda och förvaltade av kommunerna.

Parkeringsavgifterna en lördag klockan 10.00 i 32 olika kommuner.

Stockholm 15 kr/40 kr

Göteborg 1 kr/2 kr

Malmö 20 kr/20 kr

Uppsala 10 kr/25 kr

Linköping 12 kr/12 kr

Västerås 2 kr/20 kr

Örebro 0 kr/15 kr

Norrköping 10 kr/10 kr

Helsingborg 5 kr/20 kr

Jönköping 12 kr/3 timmar 20 kr

Umeå 6 kr/20 kr

Lund 3 kr/12 kr

Borås 2 kr/15 kr

Huddinge 0 kr

Eskilstuna 5 kr/18 kr

Sundsvall 2 kr/10 kr

Gävle 2 kr/15 kr

Halmstad 3 kr/12 kr

Nacka 0 kr

Södertälje 2 kr/15 kr

Karlstad 0 kr/12 kr

Växjö 0 kr/18 kr

Botkyrka 0 kr

Kristianstad 3 kr/8 kr

Haninge 0 kr

Luleå 4 kr/10 kr

Kungsbacka 0 kr/4 kr

Skellefteå 2 kr/15 kr

Solna 0 kr/8 kr

Järfälla 0 kr

Karlskrona 0 kr

Kalmar 5 kr/10 kr

Louise Lindell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons