Annons

Bagatell utlöste skottdrama – 21-åring skjuten i benen

De två männen stötte ihop på en bensinmack. Det beskrivs som en bagatellartad incident. Men det resulterade i att en 21-årig man blev svårt skottskadad i båda benen.
Växjö • Publicerad 13 juli 2012

– Han trodde att han skulle bli avrättad, säger den skottskadade mannens juridiska ombud Torgny Eklund när den tre dagar långa rättegången i Växjö tingsrätt avslutades under torsdagseftermiddagen.

Under tre dagar har 21-åringen suttit mitt emot en 30- årig man som är misstänkt för att han avlossat skotten.

Annons

Skottlossningen inträffade tidigt på morgonen den 29 april på Sommarvägen i Växjö. Det enda som kommit fram under polisutredningen och under rättegången om någon form av motiv börjar med en incident på Shell Dalbo.

En bil blockerade vägen för 21-åringen när han skulle köra därifrån. Bilen flyttar på sig men följer sedan efter och prejar 21-åringen. Några väl valda ord om att vara en man har eventuellt utbytts och en stund senare smäller det.

Enligt vittnesuppgifterna ska 30-åringen efter ordväxlingen snabbt ha tagit sig till en lägenhet på Bokelundsvägen, beväpnat sig och sedan återvänt och tryckt av.

Det förnekar han själv men han står åtalad för synnerligen grov misshandel och grovt vapenbrott. Bevisläget är bra, anser åklagaren Christer Johansson.

– Jag yrkar på ett fängelsestraff på mellan fem och sex år, säger Christer Johansson som också vill se 30-åringen utvisad.

Vapnet, en pistol kaliber 7.65, saknas och i det fallet stöder sig åklagaren enbart på vittnesuppgifter, några hylsor och en kula som hittats på brottsplasten. Det finns inga tekniska bevis som kopplar 30-åringen till hylsorna eller vapnet.

Hans advokat, Claes Kronström, anser att vittnesuppgifterna spricker så fort frågorna kommer till detaljer.

– Min uppgift är att peka på det som är rimliga tvivel, säger han och motsätter sig en utvisning. Han har hela sin familj här.

21-åringen tar sig fram på kryckor och behandlas fortfarande för sina skador. Han vill själv inte ge några kommentarer.

Men hans ombud, Torgny Eklund, beskriver skadorna som allvarliga och att det finns risk för framtida men och presenterar ett skadeståndskrav på sammanlagt 185 000 kronor.

Dom meddelas den 24 juli.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons