Annons

Barn misstänks ha använt narkotika

Tillgången på narkotika är utbredd bland ungdomar i Kronobergs län.
Den bedömningen gör polisen efter en riktad insats.
En av dem som misstänks ha använt narkotika är bara ett barn, en pojke på 11 år.
Växjö • Publicerad 24 oktober 2012
Spice Innehållet i påsarna ser ut som en slags örtblandning. Men det är drogen spice som ger ett cannabisliknande rus och där själva effekten kommer av syntetiska substanser. Symtom vid förgiftning är hög puls, stora pupiller, lätt förhöjt blodtryck och att den förgiftade mår allmänt dåligt, enligt, drogportalen/CAN.
Spice Innehållet i påsarna ser ut som en slags örtblandning. Men det är drogen spice som ger ett cannabisliknande rus och där själva effekten kommer av syntetiska substanser. Symtom vid förgiftning är hög puls, stora pupiller, lätt förhöjt blodtryck och att den förgiftade mår allmänt dåligt, enligt, drogportalen/CAN.Foto: Polisen

– Det är ju jättetragiskt. Men å andra sidan är det ju oerhört ovanligt att vi inom polisen stöter på så här unga människor. Vi har lämnat uppgifterna vidare till de sociala myndigheterna som får ta tag i det, säger Kronobergspolisens spaningsledare Michael Andersson.

Polisen i länet har under sex veckor fokuserat på narkotikaanvändningen bland ungdomar. Det har lett till beslag av olika droger som hasch, spice, amfetamin och narkotikaklassade tabletter.

Annons

Sammanlagt rör det som inte om några stora beslag men det motsvarar cirka 900 doser, enligt polisens beräkningar. Resultatet av insatsen tyder på att droganvändningen och tillgången på droger är utbredd i länet, enligt polisen.

– Det har gått ner i åldrarna och det är internet som är en stor del i det här. Man kan sitta hemma på kammaren och handla sin narkotika och behöver inte ut på stadens gator och torg och träffa den här langaren som man ser på tv, säger Michael Andersson.

Smålandsposten har låtit fyra ungdomar i 17–18-årsåldern ta del av polisens redovisning. Två av dem, en från Älmhult och en från Alvesta, känner inte igen bilden. Men de andra två, båda från Växjö, säger att de enkelt skulle kunna få tag på narkotika.

– Det skulle inte alls ta lång tid, säger de.

33 ungdomar under 18 år är misstänkta för olika narkotikabrott efter polisens satsning. Men arbetet har framför allt inriktat sig på att förebygga missbruk och därmed brott bland ungdomar som ligger i riskzonen.

Polisen har samarbetat med socialtjänsten enligt den så kallade Linköpingsmodellen. Den innebär bland annat oannonserade hembesök när det kommit fram uppgifter om att unga personer i familjen använder droger.

– Vi vill avbryta det här innan det blir ett fullskaligt missbruk. Det är det preventiva som är det viktiga, säger Michael Andersson.

Tröttare än normalt.

Försämrad hygien.

Ökat intresse för tobak och rökning i allmänhet, till exempel rullar sina cigaretter själv.

Plötsligt byter umgängeskrets.

Försämrade skolresultat. Källa: Polisen

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons