Annons

Barnfattigdomen fortsätter att öka

4 300 barn lever i fattigdom i länet. Det visar Rädda Barnens årliga rapport om barnfattigdomen.
Växjö • Publicerad 15 mars 2012

Flera barn i Kronoberg växer upp i fattigdom. Av alla barn i länet lever 11,5 procent i familjer som antingen har en låg inkomststandard eller är beroende av försörjningsstöd. Det motsvarar en siffra på 4 300 barn. Riksgenomsnittet ligger dock på 13 procent.

– Vi ligger under det, men det är inte ett argument till att inte jobba med det. Man måste tänka på att det är väldigt många barn bakom procenten, säger Mikael Daag, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen.

Annons

Fattigdomen bland barn har ökat i länet sedan förra rapporten. Det handlar om en ökning med 764 barn och ökningen kan man se i samtliga kommuner i Kronoberg. Lessebo är den kommun som ligger högst.

– När det ökar så här brukar man se ett samband med hur konjunkturen varit, säger Mikael Daag.

Av rapporten framgår att den mest utsatta gruppen är barn till ensamstående föräldrar. Rädda Barnen menar därför att man i första hand bör fokusera på dessa grupper för att minska barnfattigdomen.

– Vi menar inte att alla barn ska ha en Iphone eller åka till Thailand en gång om året. Det är inte tal om någon överkonsumtion och inte något bidragssamhälle heller. Det här handlar om att alla har rätt till en skälig levnadsstandard.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons