Annons

Barnkliniken 70 år firas med boksläpp

Barn- och ungdomskliniken på Centrallasarettet fyller 70 år. Det firas på tisdagen med barnkalas och boksläpp.
Växjö • Publicerad 22 oktober 2019

I april i år gick barnläkaren och verksamhetschefen Anna Bärtås ut med en efterlysning bland kronobergarna. Hon ville samla in länsbornas berättelser om hur deras sjukhusvistelser som barn upplevts. Gensvaret lät inte vänta på sig och flera av berättelserna är nu tryckta i den lilla boken ”Barn- och ungdomskliniken 70 år”.

– Vi har fått in berättelser från 1941 till 2019 och det tycker jag är fin respons. Boken är tryckt i 450 exemplar och delas ut i samband med vårt jubileum, säger Anna Bärtås som fick idén att beskriva kliniken utifrån ett barns perspektiv av en kollega på en konferens.

– Jag tycker att den blev fin, säger barnläkaren och verksamhetschefen Anna Bärtås om boken ”Barn- och ungdomskliniken 70 år”.
– Jag tycker att den blev fin, säger barnläkaren och verksamhetschefen Anna Bärtås om boken ”Barn- och ungdomskliniken 70 år”.Foto: URBAN NILSSON
Annons

Sjukvården för barn har ändrats över tid. Det märks tydligt i boken. Förr var det sängläge som gällde för patienten och besöken starkt reglerade. Att som barn bli lämnad ensam på en vit, steril sal som doftade annorlunda var inte helt lätt alla gånger.

När kliniken slog upp sina dörrar fanns här 22 vårdplatser. Lite förvånande är de inte fler än 25 i dag.

– Vården ser så klart annorlunda ut i dag. Förr skulle man ligga till sängs och ibland inlagd om man var sjuk. I dag är man, om möjligt, hemma, säger Anna Bärtås.

– Sjukvården har verkligen blivit mer patientfokuserad. Vi jobbar mycket med att fråga våra patienter om vad som är viktigt för dem, säger Anna Bärtås.
– Sjukvården har verkligen blivit mer patientfokuserad. Vi jobbar mycket med att fråga våra patienter om vad som är viktigt för dem, säger Anna Bärtås.Foto: URBAN NILSSON

Till exempel låg ett barn inne i tre veckor om det fått diabetes för 25 år sedan. I dag bara några få dagar och skulle de dagarna infalla med till exempel någon träning går det i de allra flesta fall att gå och träna ändå.

– Sjukvården har verkligen blivit mer patientfokuserad. Vi jobbar mycket med att fråga våra patienter om vad som är viktigt för dem. Även en femåring kan berätta det. Barn ska förstå varför vi gör som vi gör, säger Anna Bärtås.

I april i år efterlyste Anna Bärtås kronobergarnas berättelser om hur det varit att vara inlagd på barnkliniken. Några av dem är nu publicerade i boken som släpps i samband med 70-årsjubileet.
I april i år efterlyste Anna Bärtås kronobergarnas berättelser om hur det varit att vara inlagd på barnkliniken. Några av dem är nu publicerade i boken som släpps i samband med 70-årsjubileet.Foto: URBAN NILSSON

I dag firas klinikens 70 år med öppet hus i form av barnkalas och boksläpp. En föreläsning om klinikens historia utifrån boken blir det också.

– På tisdag eftermiddag kan man komma hit med sin nalle om den inte mår så bra. Vi har både läkare och kuratorer som kan hjälpa till. Vi har också små nallar i kuvös som man kan titta på, säger Anna Bärtås.

– På barnkliniken möter vi familjer i jättetuffa situationer och det måste vi vara proffs på, säger Anna Bärtås.
– På barnkliniken möter vi familjer i jättetuffa situationer och det måste vi vara proffs på, säger Anna Bärtås.Foto: URBAN NILSSON

Varför hon blev läkare finns det många skäl till, säger Anna Bärtås. Ett inleder boken: Anna är åtta år när hon blir storasyster, men efter några veckor blir lillasyster sjuk och inlagd på sjukhus.

– Jag uppfattade aldrig hur sjuk hon var men min känsla då var att utan barnkliniken – ingen lillasyster. Om jag ska leta en förklaring till mitt yrkesval är den nog inte helt orimlig.

Anna Bärtås säger att hon har världens roligaste jobb och att hon är ytterst medveten om att en barnklinik speglar livet från början till i en del fall död.

– På barnkliniken möter vi familjer i jättetuffa situationer och det måste vi vara proffs på. Det ger oss en ödmjukhet i arbetet, säger Anna Bärtås.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons