Annons

Behandlingshem tog hjälp av Hells Angels

En klient på behandlingshemmet blev hotad till livet. Då tog en av grundarna kontakt med en barndomskamrat i Hells Angels för att få slut på hoten. Nu granskas behandlingshemmet av myndigheterna och Växjö kommun avvaktar med nya placeringar där.
Växjö • Publicerad 5 juni 2010

-?Vi har en placering där som vi fullföljer. Men som läget är nu så avvaktar vi med nya placeringar. Vi får se vad det här mynnar ut i, säger Torbjörn Asp som är enhetschef på missbruksenheten.

Uppgifter om att en av behandlingshemmet Västkustfamiljens grundare, Michael Lehner, hade kontakt med personer inom den organiserade brottsligheten kom fram tidigare under våren.

Annons

Han berättar själv i tidningen Faktum, som säljs av hemlösa i Göteborg, bland annat om hur han kontaktade en barndomsvän i Hells Angels när en klient på behandlingshemmet blev hotad till livet av en knarklangare.

Han bad Hells Angelsmedlemmen att kontakta langaren och en kort stund senare ringde langaren med beskedet: Vi glömmer alltihop.

Enligt Faktum har Michael Lehner också haft kontakter med andra personer som kopplats till organiserad brottslighet.

Han säger att hans kontakter har hjälpt många av klienterna som haft ”klorna i sig” när de kommit till hemmet.

Men nu är det slut på den här metoden. I dag tar han hand om allt själv, förklarar han.

-Västkustfamiljen är en fredad zon och jag låter ingen annan lösa det, säger han till Faktum.

När Smålandsposten söker honom förklarar en kvinna att det är behandlingshemmets vd som svarar på alla frågor om det här i?dag. Men han är på semester med familjen och inte anträffbar för en kommentar, tillägger hon.

Socialstyrelsen har reagerat kraftigt på uppgifterna och det pågår nu en utredning om behandlingshemmet får ha kvar sina tillstånd.

Växjö är en av 85 kommuner som tecknat ramavtal med Västkustfamiljen.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons