Annons

Beslut om bostäder i Folkets park

Snart ska detaljplanen för Folkets park och ett område vid Vintervägen upp till politiskt beslut. Går planen igenom kan det byggas ett par hundra nya lägenheter bland annat inrymda i ett 16-våningshus.
Växjö • Publicerad 25 november 2014
Foto: 

Folkets parkområdet ägs i?dag av privata intressen. Detaljplanen som snart kommer upp i byggnadsnämndens arbetsutskott ska ge möjlighet att bygga främst bostäder men också vårdboende och service. Det planeras också för en gång- och cykelväg samt en ny park i området.

En bit kommunägd mark närmast Smal- spåret/Vintervägen ingår också i planen. Enligt förslaget finns där utrymme för ett 16-våningshus.

Annons

Ärendet har kantats av protester från grannar. En del har lämnat in listor med namnunderskrifter. Det man reagerat starkast mot är framför allt den planerade bebyggelsens omfattning och höjd. Människor har också varit ängsliga för ökad trafik samt att den unika parkmiljön helt ska gå förlorad.

Stadsbyggnadskontoret skriver i besluts­underlaget att man efter ett par års arbete nu gjort en ”rimlig avvägning mellan enskilda och allmänna intressen”.

Frågan är alltså mogen för politiska beslut.

För två år sedan när det gjordes ett plan­program ingick också kvarteret Kråkan som gränsar till Mörners väg och Liedbergsgatan. Här ville Växjöbostäder bygga fler bostäder.

Nu har bostadsbolaget beslutat att återkalla sin ansökan om detaljplaneändring. Detta på grund av bland annat dagens stränga bullerkrav som skulle göra det i stort sett omöjligt att bygga.

- Växjöbostäder vill driva det vidare senare men avvaktar den nya lagstiftningen om buller som ska börja gälla nästa år, säger Djana Micanovic, planchef på Växjö kommun.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons