Annons

Besöksförbud på äldreboenden förlängs till 22 december

Besöksstoppet på äldreboenden förlängs till och med den 22 december.
Det framgår av ett mejl som Folkhälsomyndigheten skickat till kommunerna.
Växjö • Publicerad 11 december 2020
Folkhälsomyndigheten har meddelat kommunerna att myndigheten planerar att förlänga besöksförbudet på särskilda boenden fram till och med den 22 december.
Folkhälsomyndigheten har meddelat kommunerna att myndigheten planerar att förlänga besöksförbudet på särskilda boenden fram till och med den 22 december.Foto: LENA GUNNARSSON

Folkhälsomyndigheten beslutade för en dryg vecka sedan om besöksstopp på äldreboenden i sammanlagt 32 kommuner.

Växjö är en av de kommunerna och det berör både kommunala och privata särskilda boenden.

Annons

Det beslutet gäller till imorgon, lördag den 12 december.

Nu meddelar den statliga myndigheten att avsikten är att ta ett nytt beslut om ett förlängt tillfälligt besöksförbud.

Det framgår av ett mejl som bland annat har skickat till Växjö kommun och som Smålandsposten begärt ut:

”Folkhälsomyndigheten avser att fatta beslut om föreskrifter om förlängt beslut om lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre. Beslutet kommer att gälla under perioden 2020-12-13 till 2020-12-22.”

De kommuner som anser att det behövs ett förlängt besöksförbud för att begränsa smittspridningen uppmanas att kontakta Folkhälsomyndigheten.

Det har Växjö kommun gjort och parallellt med det även skickat in en ny ansökan om att få besöksstoppet förlängt till och med den 31 januari.

”Antalet smittade har ökat den senaste veckan vilket är oroväckande. Besöksförbudet behöver förlängas, för att tillsammans med övriga åtgärder minska risk för smittspridning och därmed utgöra en av flera förebyggande åtgärder på de särskilda boendena för äldre”, skriver kommunen land annat i sin ansökan.

Det finns sammanlagt 18 särskilda boenden i Växjö kommun, fem i privat regi och 13 i kommunal regi.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons