Annons

Betty Wassenius: ”Kvinnor i klimakteriet behöver vila och några extrakilon”

Betty Wassenius i Växjö är specialiserad inom kvinnohälsa med fokus på klimakteriet.
– Många optimerar för hårt. I klimakteriet räcker good enough, man måste vara snäll mot sig själv. Och så ska man bejaka några extrakilon. Tuffast är inte alltid bäst för kvinnor i klimakteriet.
Växjö/Kronoberg • Publicerad 28 januari 2024 • Uppdaterad 29 januari 2024
Betty Wassenius är rådgivare och tränare för kvinnor i klimakteriet.Foto: Privat

Vi är idag väl medvetna om att bibehålla en god livsstil. Många äter näringsrikt, motionerar och tränar under större delen av sitt liv.

Men när vi kvinnor hamnar i 40-50-års åldern upplever många en förändring, att träningen kanske inte ger samma goda effekt. Kroppen kan exempelvis svara med oproportionerlig muskelvärk och utmattning.

Annons

– Träningen går från att vara uppbyggande till nedbrytande. Då är det dags att se över, inte bara sin träning, utan hela livet.

Betty Wassenius är tandläkare och personlig tränare i Växjö. Hennes huvudfokus som tränare har alltid varit kvinnohälsa. När hon själv kom i klimakteriet för några år sedan började hon förkovra sig i ämnet, bland annat genom en universitetskurs om klimakteriet som Lunds universitet ger för vårdpersonal.

– Klimakteriet är en fas i kvinnans liv där det är nödvändigt med ett holistiskt perspektiv, och det saknar vården idag. Jag hade önskat att vårdcentralerna hade en klimakteriemottagning, ett tvärprofessionellt samarbete där alla aspekter av klimakteriet belyses.

Hon tar sin egen profession som tandläkare som exempel. Men inom tandvård, likväl som den somatiska hälso- och sjukvården, saknas kunskaper om klimakteriet.

– Tandhälsan påverkas av klimakteriet. Man får torra och sköra slemhinnor inte bara i slidan, utan även i munnen. Det ökar risken för karies och tandlossning. Ledvärk är ett annat vanligt problem för kvinnor i klimakteriet. Det kan även orsaka värk i käkarna.

En holistisk syn är också viktigt för att utesluta andra diagnoser. Betty tar sig själv som exempel. För några år sedan drabbades hon av kognitiva svårigheter och extrem trötthet. Kroppen svarade inte längre på träning. Hon sökte sig till vårdcentralen där man upptäckte att hon led av sköldkörtelproblem. Idag medicinerar hon för det och mår mycket bättre.

– Klimakteriet har en symptombild, som även kan bero på andra orsaker. Därför är det viktigt att gå till vårdcentralen och utesluta sjukdomar som ger liknande symptom. Det kan bland annat röra sig om B12-brist, järnbrist eller sköldkörtelproblem.

De flesta av Bettys klienter inom hennes rådgivningsverksamhet är kvinnor i klimakteriet. En del har aldrig tränat innan. Men många är träningsvana. Där är problemet att de tränar för hårt, - och äter för lite.

– De upplever att kroppen förändras med viktuppgång som följd. Men kvinnor i klimakteriet behöver lite hull. Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, men i fettvävnaden finns hormoner som kan omvandla andra könshormoner till östrogen. För hälsans skull finns det många fördelar med att inte väga för mycket, men några kilo extra är i detta fall skyddande. Därför behöver kvinnor i den här åldern göra upp med samhällets viktideal.

Entydig forskning visar att träning och i synnerhet styrketräning är viktigt när man blir äldre och muskelmassan minskar. Styrketräning reglerar även vår inre termostat som i sin tur kan lindra vallningar. Men för att träningen ska vara hälsofrämjande för kvinnor i klimakteriet, krävs det först och främst... sömn!

Annons

– Klimakteriet påverkar ofta sömnen, men sömnbesvär kan också orsakas av många andra livsfaktorer som till exempel stress. Östrogen har en dämpande effekt på stresshormonet kortisol och när östrogennivåerna sjunker ökar kortisolet, vilket gör oss mer stresskänsliga. Därför behöver vi mer återhämtning än tidigare.

Kvinnor måste först få ordning på sömnen och återhämtningen, menar Betty. Reflektera över vad som gör oss stressade och vad som ger återhämtning och skapa förutsättningar för det. Därefter kan man addera hälsofrämjande motion och träning, styrka som kondition. Det är viktigt att lyssna på kroppen och anpassa intensitet utifrån dagsform.

Men för kvinnor som är vana att ligga i hårdträning, kan det vara en närmst provocerande uppmaning.

– För dem kan här bli en stor förändring. Jag hamnade själv i en identitetskris. Vem är jag om jag inte kan lyfta tyngre och tyngst? Men i den här fasen i livet gäller det att ha en förlåtande inställning till sig själv.

Betty Wassenius är tandläkare och personlig tränare.
Janna Li HolmbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons