Annons

Biblioteket på Hovshaga riskerar nedläggning

Kommer folkbiblioteket på Hovshaga att läggas ned? Det är frågan när nu biblioteksutredningen ligger klar.
Växjö • Publicerad 4 december 2010
Sivert Oskarsson är orolig att Hovshaga bibliotek ska läggas ned. Foto: Stefan Fehrm
Sivert Oskarsson är orolig att Hovshaga bibliotek ska läggas ned. Foto: Stefan FehrmFoto: Stefan Fehrm

– Vi påstår inte att biblioteket på Hovshaga borde läggas ned, säger Anders Hägg, en av utredarna men han poängterar att det är väl värt att undersöka saken.

På Hovshaga bibliotek lånas färre böcker ut per invånare än på andra så kallade stadsdelsbibliotek. Dessutom finns det gott om skolbibliotek i närheten som möjligtvis i framtiden kan utnyttjas som allmänna bibliotek. Det är heller inte långt till Växjö stadsbibliotek, konstateras i biblioteksutredningen.

Annons

Sivert Oskarsson från Hovshaga är orolig. För en tid sedan fick han veta delar av vad som stod i utredningen.

– Det vore mycket olyckligt om biblioteket försvann. Vi har två bokcirklar igång med ett 20-tal deltagare och en mycket kompetent personal.

Själv besöker han biblioteket var fjortonde dag.

– Då lånar jag tre, fyra böcker.

Sivert Oskarsson uppmanar nu alla Hovshaga- och Östra Lugnetbor att gå till biblioteket för att visa att det finns ett underlag.

– Man kan ju inte sitta framför datorn och läsa böcker och tidningar. Det är ju urfånigt.

I utredningen finns mängder av förslag på vilka vägar biblioteksverksamheten i Växjö kan tänkas ta. Visionen är att Växjös ska ha Sveriges bästa biblioteksverksamhet år 2015.

Det första och mest akuta uppdraget vara att föreslå besparingar på biblioteken motsvarande drygt en miljon kronor.

Anders Hägg säger att nästan allt har lagts på Stadsbiblioteket i Växjö. Neddragningarna på personal kommer enligt Hägg att i första hand ske med pensionsavgångar.

Annars är förslagen i utredningen offensiva. Det talas mycket om ”mobil bibliotekstjänst”, om tillgänglighet med bättre öppethållande och fler ställen där folk kan göra allt från att låna böcker till att använda internet.

Annons

– Det kan vara hos lanthandlare, samhällsföreningar eller bensinstationer. Det finns en stor potential på landsbygden.

– Det finns inga förslag om att avveckla eller försämra servicen i tätorterna utanför Växjö eller på landsbygden. Snarare tvärtom, säger Hägg.

Hägg och Erik Hallonsten, som den andre utredaren heter, efterlyser också bättre samarbete med skolbiblioteken.

Kulturnämndens ordförande, Lena Wibroe (M), säger att mycket jobb återstår innan nämnden bestämt hur framtidens biblioteksverksamhet ska se ut.

– Allt arbete kommer att ske tillsammans med vår personal.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons