Annons

Biltjuv blir fortsatt kvar i häktet efter hovrättsbeslut

Tjuven som tog en bil från Motorsport i Växjö ska stanna kvar i häkte. Det har hovrätten beslutat trots att mannen bedyrade att han inte skulle begå fler brott.
Mannen var villkorligt frigiven – efter att ha lagt beslag på åtta bilar...
Växjö • Publicerad 28 juni 2014

”NN (56-åringen) är inte dömd för motsvarande brott sedan september 2012”, framhöll advokat Linda Björnsdotter i överklagandet till hovrätten efter häktningsbeslutet tidigare i veckan. Men advokaten berättade av någon anledning inte att 56-åringen mestadels avtjänat straff sedan dess. Han frigavs nämligen villkorligt så sent som i slutet av mars i år.

Mannen häktades i veckan för att i ett obevakat ögonblick ha öppnat portarna hos bilaffären Motorsport och kört därifrån med en Citroen som redan var såld.

Annons

Bilstölden upptäcktes först när bilen skulle­ levereras till kunden. 56-åringen greps under midsommarhelgen av polis i Helsingborg när han körde bilen.

I polisförhör har mannen sagt att avsikten var att köra hem, hämta pengar och komma tillbaka för att betala bilen.

–Det fanns ingen anledning att prata med någon på bilaffären eftersom jag visste att de aldrig skulle låna ut bilen till mig, är mannens uppfattning.

56-åringen är något av specialist på att komma över bilar. I den senaste domen finns beskrivet hur han lurat till sig en rad bilar från bilaffärer under förespegling att han ville provköra.

Mannen hade lämnat Småländska Bil i Växjö med en bil för 170 000 kronor, Bilia i Eskilstuna med en för 275 000 kronor, Stenbergs i Katrineholm med en för 109 000 och Biva i Linköping med en bil värd 329 00 kronor.

Dessutom dömdes mannen för att ha tagit en bil, värd 150 000 kronor, från en bilhandlare i Mjölby kommun. Biltjuven hade även försvunnit med en parkerad lastbil från Stationsvägen i Klavreström och ytterligare två personbilar på andra orter.

Däremot friades han från åtalen om mordförsök och försök till grov misshandel efter en våldsam bilfärd i Norrköping där såväl flera privatpersoner som en polis tvingades kasta sig undan.

”Det fanns ingen anledning att prata med någon på bilaffären eftersom jag visste att de aldrig skulle låna ut bilen till mig.”

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons