Annons

Boende går samman för att skapa lugn på Araby

– Det behövdes bara att ett par personer trädde fram för att få stenen i rullning. Folk har verkligen fått nog.
På Mikael Erikssons initiativ har över 200 personer boende i Araby nu gått samman för att själva ta tag i situationen i området.
Växjö • Publicerad 6 augusti 2014
Flerspråkig vädjan på sopcontainern.
Flerspråkig vädjan på sopcontainern.Foto: 
initiativtagareMikael Eriksson, här med sonen Jonathan, har fått 200 Arabybor att gå samman för att ta tag i situationen i området.
initiativtagareMikael Eriksson, här med sonen Jonathan, har fått 200 Arabybor att gå samman för att ta tag i situationen i området.Foto: Johan Christensen

Hyresgästföreningen gör gärna projektet till sitt.

Växjöbostäders vd är positiv till Arabybornas initiativ för att komma till rätta med olika problem i området men känner inte till något missnöje hos sina hyresgäster.

Annons

Diskussionerna startade i kommentarsfälten på Smålandspostens webbsida. Efter tilltagande nattligt stök och ännu ett miljöhus som bränts ned, kände boende i Arabyområdet att det var dags att ta tag i situationen själva. Mikael Eriksson är en av de drivande. I torsdags startade han en Facebookgrupp, ett forum för de boende i området: ”Har ni tröttnat på otrygg­heten och osäkerheten som finns här, gå då med oss i gruppen. Tillsammans är vi starka, tillsammans får vi vår röst hörd.”

På tisdagen hade denna nya form av grannsamverkan redan lockat över 200 personer att gå med.

– Det har varit ett otroligt gensvar. Jag hade ärligt talat aldrig väntat mig att det skulle växa så snabbt, säger Mikael Eriksson, som i takt med att människor i intilliggande kvarter anslutit sig döpt om gruppen till ”Lugn och ro i Araby, Nydala, Dalbo, Centrum”.

Han berättar att sex personer tillfrågats om de vill ingå i en organisationsgrupp som kan ta lite större ansvar för att saker och ting blir gjorda. Målsättningen är att kalla till ett stormöte, dit man bjuder in företrädare för kommun, polis och bostadsbolag för att få i?gång en dialog mellan dem och de boende i området.

– Det är en idé vi vill gå vidare med men det finns även mycket annat som vi kan göra.

Det är viktigt, menar Mikael­ Eriksson, att man inte nöjer sig med att prata och skriva Facebookinlägg utan verkligen ägnar sig åt praktisk handling.

– Det gäller att även ta tag i de små problemen, så att man ser att något verkligen händer.

Mikael Eriksson berättar att han och hans son gick ut för att plocka skräp kring den nedbrunna miljöstationen på Höstvägen. På måndagen revs resterna och transporterades bort. Vid containern, som nu kommit på plats, har Mikael Eriksson satt upp en lapp med uppmaningen ”Snälla, släng soporna genom luckorna”.

– Genom Facebookgruppen har jag fått hjälp att översätta den svenska texten till arabiska och somaliska, de tre största språken här.

Arabybornas eget initiativ välkomnas av Susanne Filipsson, som arbetar på Tallgården och sitter med i Panncentralens styrelse som representant för Hyresgästföreningen.

Annons

– Det är absolut något för Hyresgästföreningen och en bostadspolitisk fråga, säger hon och medger att Hyresgästföreningen har svårt att locka medlemmar i området.

– Jag har kämpat sedan jag flyttade hit 2006 för att få igång Hyresgästföreningen.

Nu hoppas hon få till ett samarbete med personerna bakom initiativet.

– Vi har ju både erfarenheten och experterna och de personella och ekonomiska resurserna att ställa upp med.

Samtidigt poängterar hon att det inte handlar om något villkorslöst stöd.

– Ska vi gå in med fulla resurser så ska det också ske i Hyresgästföreningens namn, då får de vara en arbetsgrupp under oss. Vi står inte vid sidan om och låter någon annan ta äran om vi ska betala.

En orsak till Arabyinitiativet är bland annat att man upplevt att det varit stökigt kring Araby Park Arena i sommar. Susanne Filipsson är besviken på hur anläggningen fungerar.

– Intentionerna var att det skulle finnas kafé och mer personal. Nu har man en verksamhet som drivs för att ge sysselsättning. Jag menar att man behöver mer erfaret folk, utbildad personal som jobbar med ungdomarna. Det blir ingen kontinuitet när verksamheten vilar på praktikanter och nystartsjobbare.

Växjöbostäder: "Det låter som ett positivt initiativ"

Den 20 april brändes miljöhuset på Sommarvägen ned. Drygt tre månader senare har man fortfarande en temporär lösning med en container.

Annons

Den 29 juli brann miljöhuset på Höstvägen. I går fraktade Växjöbostäders personal bort resterna och ställde dit ännu en container.

– De ska ersättas med nya miljöhus så småningom. Vi ska titta på det under hösten, säger bostadsbolagets vd Maria Säterdal.

Att boende är missnöjda med sopsituationen, känner oro efter pyromandåden eller upplever sig störda av sommarens nattliga fotbollsmatcher eller högljudda ungdomar som samlas, är obekanta uppgifter för Maria Säterdal.

– Kundservice har inte fått ett enda samtal, inte en enda hyresgäst har tagit kontakt med vår personal. Störningar från ungdomar som samlas vid Araby Park Arena är ingen fastighetsägarfråga, menar Maria Säterdal trots att man finansierar aktiviteterna

Har du hört synpunkten att det blivit stökigare i området sedan Araby Park Arena öppnade?

– Nej, det har jag heller inte hört.

Maria Säterdal känner inte till det initiativ som nu tagits av de boende för att komma till rätta med olika problem i området.

– Men det låter som ett positivt initiativ. Det är ju människor som bor där.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons