Annons

Boende kräver 95 000 av kommunen

Under drygt 2,5 år har de boende i Villbo samfällighetsförening betalat 95 000 kronor för mycket för sin vattenmätning.
Växjö • Publicerad 1 augusti 2014

Det anser i alla fall de boende och kräver att kommunen byter vattenmätare och betalar tillbaka pengarna. Taxan för kallvatten består av en fast och en rörlig del. Den fasta avgiften beror på hur stort vattenflöde man måste ha in i en fastighet för få tillräckligt vattentryck. Detta beräknas efter hur många som bor i huset.

På Ingelstadsvägen, vid Staglaberget, ligger sju ägarlägenheter, plus en gästlägenhet. Utrustning finns installerad som mäter inkommande vatten till samfälligheten. När lägenheterna stod klara 2011 bedömdes att det behövdes två vattenmätare för att klara behovet.

Annons

Men – det hade räckt med en mätare vilket inneburit en lägre tariff, säger Curt Persson, ordförande i samfälligheten.

– På grund av den mätare som vi inte anser oss behöva måste vi varje år göra ett uttag på varje fastighetsägare med runt 3 000 kronor extra.

På de 2,5 år handlar det om en summa på totalt 95 000 kronor. Pengar som föreningen vill ha tillbaka. Den kräver också att kommunen byter mätare. Curt Persson säger att föreningen redan strax efter inflyttningen försökte få till en ändring. Men det blev nej från kommunen.

2012 kom en dom i statens va-nämnd som kan tala för att Villbo samfällighetsförening har rätt.

– Så vi har rätt stora förhoppningar om att det ska lösa sig.

Pehr Andersson är va-chef på Växjö kommun.

– Domslutet i statens va-nämnd accepterade vi men om detta är tillämpbart i det aktuella fallet vet vi inte.

Han menar att åtta lägenheter ligger i gränslandet för om det behövs två mätare eller inte.

– Det kan vara svårt att göra detta rättvist. Men fick de som äger hus bestämma att man ska ha minsta möjliga mätare för att få lägre kostnader finns risken att vattenförsörjningen inte funkar. Så vi gör inte detta för att jäklas.

Enligt Pehr Andersson ska hans avdelning titta på ärendet så fort semestern är slut.

– Bedömer vi att domen är tillämpbar här finner vi oss i det. Är så inte fallet kör vi också detta ärende i statens va-nämnd.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons