Annons

Böneutrop beviljas i Växjö

Växjö • Publicerad 8 maj 2018
Böneutrop beviljas i Växjö
Böneutrop beviljas i VäxjöFoto: Lars-Göran Rydqvist

Polisen har idag beviljat tillstånd till böneutrop från moskén i Växjö. Beslutet innebär att moskén får sända böneutrop varje fredag från och med denna veckan.

Beslutet ger stiftelsen tillstånd att sända ut böneutrop varje fredag mellan klockan 13.00 och 13.03.45.

Annons

Smålandsposten direktsände polisens presskonferens:

Beslutet har fattats med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Det innebär att ljudnivån på böneutropet inte får överstiga 45 decibel inomhus i de bostäder och skolor som finns i närheten. Ljudnivån får heller inte överstiga 110 decibel i förskolornas utemiljö.

Klar Werme rättschef Region syd och Magnus Rothoff gruppchef för Region syd håller presskonferens på polishuset i Växjö.
Klar Werme rättschef Region syd och Magnus Rothoff gruppchef för Region syd håller presskonferens på polishuset i Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Tillståndet gäller från och med nu och ett år framåt.

Tidigare har två moskéer fått tillstånd att sända böneutrop i Sverige – i Fittja och Karlskrona. Klockan 11.45 håller polisen en presskonferens om beslutet i polishuset i Växjö.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) kommenterar nu polisens beslut.

– Jag står fast där jag stått tidigare. Jag tror inte det här ökar integrationen. Jag tror att det drar isär och ökar motsättningarna i samhället.

Anna Tenje tror inte att böneutropet ökar integrationen.
Anna Tenje tror inte att böneutropet ökar integrationen.Foto: Arkiv

Varför tror du inte att ökar integrationen?

– Det är en fråga som rör upp känslor. Sen vill vi försvara det sekulära samhället. Hade svenska kyrkan ansökt om motsvarande sak så hade jag också varit emot det.

Men ska inte rätten att utöva sin religion, och ha böneutrop, finnas i ett sekulärt samhälle?

– Det finns två aspekter av det här. Rätten att utöva och rätten att inte utöva. Man kan välja att tro eller inte tro. Därför finns också rätten att slippa böneutrop. Så som vi har haft det tidigare har varit bra, säger Anna Tenje.

Annons

– Det finns så många andra hjälpmedel än ett analogt instrument som det här. Att inte ha böneutrop strider inte mot religionsfriheten.

Kommunalrådet Malin Lauber (S) står också fast vid tidigare synpunkter: Att beslutet om böneutrop är något som politikerna inte ska beblanda sig med. I övrigt är hon fåordig när Smålandsposten ringer.

– Det är ett beslut som polisen har fattat, säger hon.

Har du några kommentarer rent politiskt?

Det är inte en fråga för politiken. Nu har polisen fattat ett beslut och det är så det är, avslutar Malin Lauber.

Malin Lauber (S), kommunalråd i Växjö.
Malin Lauber (S), kommunalråd i Växjö.Foto: Per Jodenius

Biskop Fredrik Modeus har under den livliga debatten försvarat Stiftelsen Växjös muslimers rätt att ha böneutrop. Enligt honom är polisens beslut klokt.

– Beslutet var väntat och är enligt min mening klokt och välbetänkt. Samtidigt har jag respekt för att det väcker känslor och frågor och att vi kan tänka olika i själva sakfrågan.

Till skillnad från Anna Tenje tror Fredrik Modeus att böneutropet kommer att gynna integrationen.
Till skillnad från Anna Tenje tror Fredrik Modeus att böneutropet kommer att gynna integrationen.Foto: Urban Nilsson

Till skillnad från Anna Tenje tror Fredrik Modeus att böneutropet kommer att gynna integrationen.

– I längden tror jag dock att det här kommer att påverka integrationen positivt. Framförallt är jag glad över att beslutet visar att religionsfriheten gäller brett i vårt land.

En religionsfrihet som biskopen menar att vi inte ska ta för givet.

Annons

– Vi tar lätt religionsfriheten för given, men den som kan sin historia vet att vi inte kan göra det. Religionsfriheten är viktig att värna såväl för oss kristna som för andra. Rätten att få uttrycka sin tro är grundläggande i ett demokratiskt samhälle.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons