Annons

Bostad i kontor tillåts inte

Det blir nog ingen förlängning av det tidsbegränsade bygglovet för bostäder i Fläktens gamla kontorslokaler på Kvarnvägen.
Växjö • Publicerad 12 oktober 2012

I de tillfälliga bostäderna bor mellan fem och tio byggnadsarbetare, som arbetar med att bygga om en annan del av fastigheten till lektionssalar. Detta ska vara klart till årsskiftet.

-Vi tycker det är knepigt om de inte får fortsätta bo där. Förut bodde de i en stugby, det var mer komplicerat. De jobbar intensivt måndag till torsdag, sover där tre nätter i veckan, säger Bo Larsson, Vikstaden AB, som sökt förlängningen genom förvaltningsbolaget Åttan i Växjö.

Annons

-Det känns frustrerande om de inte tillåter detta. Hoppas politikerna säger annorlunda än tjänstemännen. Man gör avsteg från detaljplaner så ofta.

Företaget vill ha tre månaders förlängning.

Mer än 150 miljoner kronor har investerats i fastigheten sedan förvärvet år 2008. Lokalytan är 40 000 kvadratmeter. Det mesta är i dag renoverat och ombyggt. Över 1 000 personer arbetar eller studerar i dag i fastigheten, som har runt 20 hyresgäster, säger Bo Larsson.

Men byggnadskontoret säger nej till förlängningen eftersom bostäderna strider mot gällande detaljplan. Byggnadsnämndens arbetsutskott som behandlat ärendet går på samma linje.

-Förslaget är att inte ge ett nytt tillfälligt lov. Vi fick reda på detta av räddningstjänsten, som gjorde en inspektion. Vi gav tid att avveckla bostäderna när vi beslutade om förlängning, säger byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson (FP).

Men det rör ju sig om så kort tid?

-Vi hade diskussioner. Risken är att man förlänger och förlänger. Varje bostad måste vara en brandcell, det är de inte. Vi har tid fram till nämndmötet att fundera, svarar Nils Fransson.

Bolaget har tidigare betalat byggnadsavgift för att kontoren användes till bostäder utan lov. Sedan fick bolaget tidsbegränsat bygglov till och med september månad.

Frågan om byggarbetarna ska få bo kvar, det vill säga om tillfälligt bygglov ska beviljas eller inte avgörs av byggnadsnämnden den 24 oktober.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons