Annons

Braåspar dömt för alkoholförsäljning

Paret från Bråas, som under flera års tid sålt stora mängder alkohol till ungdomar, dömdes i går i Växjö tingsrätt. Mannen döms till fängelse i 1,5 år, men kvinnans straff sänks till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar.
Växjö • Publicerad 6 juli 2012

Polisen beskriver utredningen mot Braåsparet som en av de största som genomförts i länet för olaglig alkoholförsäljning. Efter tips inleddes spaningar mot paret en längre tid. När polisen slog till mot bostaden där försäljningen pågått, stoppades en 16-årig kille med en nyköpt spritflaska på platsen. Den följande utredningen, där ett tiotal unga köpare hördes, visade att paret sålt 4 245 liter starköl och 341 liter sprit under flera års tid.

– Jag vet inte varför ungdomarna kom till mig och ville handla alkohol, säger den dömde mannen.

Annons

I förhör erkände han försäljning av alkohol, men nekade både till olovligt innehav och till att ha sålt till minderåriga. Den 65-årige mannen berättade också att han köpt och importerat otillåtna mängder alkohol från Tyskland, vilket senare gjorde att han även kunde dömas för alkoholsmuggling.

– Alkoholen i bostaden är för eget bruk, och jag har aldrig sålt alkohol till någon person jag visste var under 20 år, sa mannen i förhör.

Men enligt de vittnen mellan 16 och 18 år som handlade av honom och kvinnan, frågade de heller aldrig om legitimation. Kvinnan nekade till inblandning i försäljningen, trots att flera vittnen uppgav att de även köpt alkohol av henne. Hon dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst, eftersom tingsrätten ansåg att mannen varit drivande både i försäljningen och smugglingen.

Mannen dömdes till fängelse i ett och sex månader för grov olaglig alkoholförsäljning, olagligt alkoholinnehav och alkoholsmuggling.

Calle Berglund
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons