Annons

Burger King kan komma till stan

Hamburgerälskare i Växjö får nu ännu ett alternativ när Burger King kommer till stan. Två restauranger planeras här.
Växjö • Publicerad 27 juli 2012
Max får konkurrens på handelsområde I 11. I skogsdungen mellan Media Markt och Samarkand-rondellen vill Burger King öppna en hamburgerrestaurang. Foto: Bo Ströberg
Max får konkurrens på handelsområde I 11. I skogsdungen mellan Media Markt och Samarkand-rondellen vill Burger King öppna en hamburgerrestaurang. Foto: Bo StröbergFoto: 

Med redan tre McDonalds- och en Max-restaurang får växjöbor som vill smörja kråset med burgare snart ännu fler ställen att välja på. Bygglovsansökningar har lämnats in för en Burger King-restaurang i västra delen av Handelsområde I 11, nära Samarkand-rondellen. Planer finns även för att öppna en restaurang på Teleborg.

Nybildade Joncon Fastigheter AB kommer att äga fastigheten och hyra ut den till Nordic Service Partners, NSP, som är den störste enskilde franchisetagaren inom Burger King i Sverige med 33 av kedjans 74 restauranger.

Annons

Kent Johnsson på Joncon är noga med att påpeka att kontrakten ännu inte är påskrivna.

– Men går allt som det ska blir det här en bra sak för Växjö, det behövs verkligen arbetstillfällen för ungdomar, säger han.

Morgan Jallinder, vd för NSP, bekräftar planerna och berättar att man hoppas kunna öppna restaurangen vid Samarkand-rondellen under första kvartalet 2013.

– Den kommer att innebära mellan 40 och 60 jobb beroende på hur verksamheten går och vilka öppettider vi väljer, berättar han.

Därefter vill NSP öppna ytterligare en Burger King på Teleborg, där man nu tillsammans med Joncon söker efter lämplig mark. Kent Johnsson nämner ett område nära Statoil-macken som man är intresserade av.

Hamburgerkonkurrenten Max planerade redan i början av 2009 att öppna en restaurang i Teleborg, men det rann ut i sanden. Även Burger King hade vid samma tidpunkt planer för en etablering i Växjö. En kortare period fanns skyltar om att Burger King skulle öppna vid rondellen Sandsbrovägen/Österleden i anslutning till en planerad Lidl-butik men hela byggprojektet blåstes av.

– Ja, jag har hört rykten om det men det var inget som vi var inblandade i, det kan ha varit en annan franchisetagare inom Burger King, säger Morgan Jallinder.

Med sina 217 restauranger är McDonald’s klart störst på hamburgare i Sverige. Max, som redan har en restaurang i Handelsområde I 11, är med sina 88 restauranger runt om i landet näst störst. Burger King, som har ambitionen att öppna 10–15 nya restauranger årligen, kommer vid utgången av 2012 att ha 85 restauranger i Sverige. Tre av dessa öppnas av NSP, som även äger varumärket Taco Bar med 21 restauranger framförallt i Stockholm.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons