Annons

Byggnadstvist på Väster – ett fall för regeringen

Byggnadsnämnden gjorde fel. Men politikerna vill rätta till sitt misstag genom att helt enkelt ändra detaljplanen. Nu ligger ärendet för prövning hos regeringen.
Växjö • Publicerad 21 december 2010
Så här ser det ut på platsen. Till vänster familjens uteplats, till höger den nybyggda villan med garaget mot grannen. arkivbild: Lars-Göran Rydqvist
Så här ser det ut på platsen. Till vänster familjens uteplats, till höger den nybyggda villan med garaget mot grannen. arkivbild: Lars-Göran RydqvistFoto: Stefan Fehrm

Det var när huset började resas som familjen intill opponerade sig.

En meter från den gemensamma tomtgränsen på Väster i Växjö växte en flera meter hög brädvägg upp, som visade sig vara grannens garage. Väggen tog bort all morgonsol.

Annons

Familjen ansåg att det handlade om ett svartbygge, allt med kommunens goda minne, som innebar att östra sidan av deras hus föll i skugga ”...en trång mörk gränd...” som de skriver i sitt överklagande.

I gällande detaljplan får en huvudbyggnad generellt ligga som närmast fyra meter från tomtgränsen och avståndet för ett förråd/garage är en meter.

Problemet var att byggnadsnämnden gav bygglov för ett hopbyggt hus/garage.

Hela bygget räknades som bostadsyta vilket medförde att bygglovet bröt mot detaljplanen.

Nu vill kommunen att misstaget rättas till genom att göra en ny detaljplan som stämmer överens med verkligheten, hur de båda husen ser ut idag.

För i den nya föreslagna detaljplanen ingår också den klagande familjens hus som lagligt byggts till.

Lars Wennerstål, chef för stadsbyggnadskontoret, säger att stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden gjorde ett misstag.

– Ja, det var inte meningen. Vi borde ha varit mer observanta.

Men Wennerstål anser att frågan inte är av större betydelse.

– Saken hade inte förändrats för den boende om man skiljt på bostadshus och garage eftersom planen medger att ett garage får byggas en meter från tomtgränsen.

Annons

Ärendet ligger nu på regeringens bord och avgörs under nästa år.

Vad kan konsekvenserna bli, kan grannen få riva eller flytta garaget?

– Något sådant har jag aldrig hört talas om. Jag vill inte spekulera.

– Det är inget normalt garage som grannen byggt, säger mannen i familjen till Smålandsposten.

– Det är ett hus, ett fem meter högt hus som ligger för nära oss.

Han frågar sig också hur kommunen i framtiden kommer att hantera andra villaägare i området om liknande lägen uppkommer.

– Ska man ändra detaljplanen varje gång?

– Detta får kommunen reda ut, det är helt och hållet deras sak, säger grannen i det nybyggda huset som i övrigt inte vill kommentera ärendet.

Om snarlika situationer dyker upp i villakvarteret får de lösas i varje enskilt fall, menar Lars Wennerstål.

Hur nära får man då bygga en gemensam tomtgräns, hur ser det generellt ut i Växjö?

Annons

– Det är olika från plan till plan, säger Wennerstål.

En gammal huvudregel säger 4,5 meter, för till exempel ett garage.

– Men med en 4,5 meters gräns blir det med dagens relativt små tomter inte mycket kvar i mitten.

I andra områden, ofta nybyggda sådana, handlar det i stället ofta bara om en meter och – ännu mindre om grannarna ger sitt medgivande, enligt Wennerstål.

– Det går inte att ha generella bestämmelser, folk vill olika. Det ska vara snyggt och smälta in i miljön men också rationellt för dem som bor i området.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons