Annons

Byggplaner i Räppe överprövas i domstol

Byggplanerna vid Bergundaskolan dras i långbänk.Mark- och miljööverdomstolen tar upp frågan till prövning.Och fladdermössen i skolan blir ett slagträ.
Växjö • Publicerad 12 september 2017
Här i Räppe vill kommunen låta bygga flerbostadshus. ”Det är tydligt att byggnadsnämnden med de små stegens förändring nu för första gången vill testa hur högt och hur långt inpå ett riksintresseområde det är tillåtet att exploatera i höjd”, står det i överklagandet. Foto: Jonas Engman
Här i Räppe vill kommunen låta bygga flerbostadshus. ”Det är tydligt att byggnadsnämnden med de små stegens förändring nu för första gången vill testa hur högt och hur långt inpå ett riksintresseområde det är tillåtet att exploatera i höjd”, står det i överklagandet. Foto: Jonas Engman

Växjö kommun vill bygga bostäder i kvarteret Snöflingan 10 i Räppe där den nedlagda Bergundaskolan ligger. Det handlar om flerbostadshus i upp till fyra våningar i ett område där det i övrigt är villor. Enligt detaljplanen finns det även utrymme för service i form av vårdcentral eller förskola på en intilliggande fastighet.

Detaljplanen antogs i februari men överklagades till mark- och miljödomstolen av några fastighetsägare. I maj avslog domstolen överklagandet. Fastighetsägarna gick vidare och överklagade till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt i Stockholm som beslutat att ta upp ärendet till prövning.

Annons

I sitt nio sidor långa överklagande ifrågasätter fastighetsägarna i punkt efter punkt kommunens, men även länsstyrelsens hantering av ärendet. De frågar sig bland annat om det är lagligt att detaljplanen klubbades av byggnadsnämnden i stället för fullmäktige. De anser att länsstyrelsen inte tagit hänsyn till biotopskyddet när de yttrade sig om alléerna som finns på fastigheten. Fastighetsägarna menar vidare att detaljplanen ger förutsättningar för att hugga ner alléerna utan hänsyn till biotopskyddet. De vill därför ha en vägledande dom från mark- och miljööverdomstolen.

Fastighetsägarna vänder sig också mot att fyravåningshus byggs bland villorna. ”Det är tydligt att byggnadsnämnden med de små stegens förändring nu för första gången vill testa hur högt och hur långt inpå ett riksintresseområde det är tillåtet att exploatera i höjd”, skriver de. I detaljplanen saknar fastighetsägarna tydliga uppgifter om bland annat hushöjd, insyn och inverkan av skuggor.

Efter en artikel i Smålandsposten om fladdermuskolonin i Bergundaskolan gymnastiksal har fastighetsägarna kompletterat sin överklagan. De menar att en fladdermusinventering och naturinventering saknas i kommunens handlingar vilket gjort att de känner sig ”grovt vilseledda”. ”Man kan ana ett systematiskt tillvägagångssätt i att kommunen, för att spara tid, undviket att beskriva artskyddet i detaljplanen”, skriver fastighetsägarna som haft fladdermus i kvarteren under de decennier de bott i området.

Senast i nästa vecka ska Växjö kommun svara domstolen.

Den normala handläggningstiden av ärenden i mark- och miljööverdomstolen är sex till nio månader. Beroende på ärendet kan domstolen besluta att åka till platsen för att bilda sig en egen uppfattning.

Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons