Annons

Cykelfest ledde till rattfylleri

Cykelfesten i en by i Växjö kommun slutade med att en berusad man nattetid körde av vägen – med traktorn. Han har dömts för rattfylleri till böter på drygt 15 000 kronor.
Växjö • Publicerad 19 mars 2012

Den nu dömde mannen kom hem från cykelfesten vid 01-tiden på natten. Av någon anledning bestämde sig mannen en stund senare för att skjutsa hem en relativt närboende kamrat.

Men efter en kortare färd hamnade traktorn i diket och kamraten fick ett jack i pannan. Ett vittne kom strax efteråt till platsen och skjutsade hem traktorägaren. Vittnet ringde även efter polis och ambulans.

Annons

Traktorägaren ville dock ha bort fordonet. Han hämtade därför en lastbil och transporterade bort traktorn. När polisen senare under natten hämtade mannen var han berusad.

Vittnen har berättat att mannen drack en hel del alkohol under kvällen. Själv sa mannen under rättegången att han väl hemkommen kände sig så skärrad och chockad över dikeskörningen att han snabbt drack 30-40 centiliter vodka.

Enligt mannen var det eftersupningen som ledde till att han hade 1,66 promille. Åtalet gällde grovt rattfylleri, men hur hög promillehalten var under körningen med traktorn och lastbilen har inte gått att fastställa.

Växjö tingsrätt betraktar mannens uppgifter om eftersupning som osannolika, men fastslår att de "inte kan lämnas utan avseende".

"Tingsrätten godtar därför NN:s påstående om att han efter körningarna druckit alkohol, även om han lämnat osäkra uppgifter om mängden och tiden".

Samtidigt konstaterar tingsrätten att mannen i vart fall måste ha haft över 0,2 promille och dömer honom för rattfylleri.

Förutom 120 dagsböter, i mannens fall 15 600 kronor, ska han betala närmare 6 000 kronor till statskassan för kostnaden för försvarsadvokatens arbete.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons