Annons

Cykelstråk ska saltas på försök

För att förbättra snöröjningen på stora cykelbanor kommer dessa att saltas under den kommande vintersäsongen. Men hundägare kan komma att uppleva problem.
Växjö • Publicerad 7 november 2014

Vintern står inför dörren och därmed snö och halka. Inför årets säsong ser kommunen över sitt tidigare arbete och inför en del nya metoder. Bland annat kommer cykelbanor att saltas.

– På försök vill vi salta de stora cykelstråken kring Växjösjön. Det gör man i vissa av de kommuner som rankas högt i olika cykelundersökningar, säger tekniska nämndens ordförande Anna Tenje (M).

Annons

Att salta cykelbanor är inte problemfritt. Hundar kan uppleva obehag.

– Vår bedömning är att saltningen inte har någon större påverkan på miljön men hundägare kan uppleva problem. Snön kan bli som klumpar kring hundarnas tassar och det kan göra ont om denne har småsår på tassarna. Vi vill ändå testa detta och utvärdera efter vintern, säger hon och fortsätter:

– På övriga cykelbanor kommer vi skotta oftare än tidigare och det fattar vi beslut om på nästa nämndsammanträde. Överlag har snöröjningen fungerat bra i kommunen. Men vi det blir problem när det kommer stora snömängder väldigt snabbt eller när det snöar ihållande under en längre tid. Eftersom vi inte kan styra över vädret kan vi aldrig komma ifrån det.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons