Annons

Dag Sandahl i blåsväder

Prästen Dag Sandahl, bosatt i Moheda, har fått en skriftlig erinran av Domkapitlet för att han uttryckt sig kränkande om den blivande ärkebiskopen på sin blogg.
– Det hela är befängt, säger Dag Sandahl.
Växjö • Publicerad 13 februari 2014

Bakgrunden är att Dag Sandahl på sin blogg skrivit ett flertal blogginlägg med olika frågeställningar om Lunds biskop Antje Jackélen, som är blivande ärkebiskop. Bland annat har han skrivit om tanke­gångar runt valet i sig men också om biskopens bakgrund.

Tre personer har anmält att Dag Sandahl i sin blogg uttryckt sig kränkande och att Sandahl antyder kopplingar mellan Jackelén och nazi-Tyskland.

Annons

Själv menar han att man tagit lösrykta delar ur hans blogginlägg och inte förstått kontexten eller hans referenser till olika böcker. Att han blandar in tyska uttryck och fraser i sina blogginlägg är något han gjort sedan länge menar han.

– Det började med att en Dag Sandahl i Lund doktorerade i tyska och det blev någon slags förvirring över vem som var vem. Då började jag skriva lite på tyska för att skoja till det och öka på förvirringen lite. Sen har det hängt med.

Domkapitlet skriver i sitt beslut att ”Även om syftet med de texter som skrivits inte har varit att skada Antje Jackélen, utan skapa debatt, måste Dag Sandahl ha insett att hans skrivna ord kunde komma att uppfattas som kränkande.

Dag Sandahl har överklagat domkapitlets beslut och har dessutom vänt sig till åklagarkammaren i Växjö med en anmälan.

– De kränker min rätt att yttra mig. Dessutom säger de att det gjorts en utredning, trots att jag bett om det har jag inte fått se den. Min advokat säger att han är beredd att ta det till Europadomstolen.

Henric Bingström

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons