Annons

Dags för högskoleprov

I dag bänkar sig nästan 50 000 svenskar på 23 platser runt om i Sverige för att skriva Högskoleprovet. På Linnéuniversitetet i Växjö tog många chansen.
Växjö • Publicerad 23 oktober 2010
Lisa Blomkvist, en av många som gjorde högskoleprovet på lördagen, väntar på delprov två.
Lisa Blomkvist, en av många som gjorde högskoleprovet på lördagen, väntar på delprov två.Foto: Per-Erik Sandebäck

1628 personer hade anmält sig till årets prov på de sex orter där provet sköts genom Linnéuniversitetets regi. De flesta dök upp och åtskilliga salar fylldes på lördagen på universitetsområdet i Växjö med provskrivare. Årets prov är det näst sista i nuvarande tappning. Nästa höst tas ett nytt prov i bruk med större tonvikt på analytisk förmåga och mindre på verbal. När högskoleprovet moderniseras blir det åtta delprov istället för dagens fem. De tre nya delproven är meningskomplettering, problemlösning och kvantitativa jämförelser.

För de tre tjejerna Felicia Idebrant, Cecilia Cisneros och Daniella Olsson gör det egentligen ingenting säger de.

Annons

De går i samma klass i Allmän kurs på St Sigfrids Folkhögskola och skriver nu provet för att lättar komma in på universitetet och få en utbildning och ett jobb.

– Jag hoppas kunna läsa kriminologi, säger Daniella Olsson.

Vi träffar dem under dagens första rast. Block ett är avklarat. I år innebar det NOG-testet, 22 frågor som testar provtagarnas matematik- och logik kunskaper.

– Ja, nu har vi klarat mattedelen och det känns som om det nog gått bra, säger Cecilia Cisneros.

– Nja, det var lite knepigt, fyller Felicia Idebrant in.

De är samtliga överens om att en uppgift som gick ut på att räkna ut vinklar och radien i en cirkel var knepigast.

Det sorlar runt om oss, överallt diskutera man det nyss genomförda delprovet jämför beräkningar och svar men långsamt fylls salarna på igen. Klockan närmar sig 10.30, rasten är slut. Sammanbitna provskrivare tar plats i bänkarna.

– Dags för nästa delprov, förkunnar Cecilia Barne, ansvarig för en av salarna.

Hon öppnar den svarta plastpacken med nya test och delar ut. Dörrarna stängs, lördagstystnaden breder ut sig över campus igen, åtminstone fram till nästa rast.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons