Annons

Delade läger hos politiker

Friskolorna är gökungar i skolsystemet, anser socialdemokraten Ola Gustafsson. Friskolorna ökar valfriheten, tycker folkpartisten Patric Svensson.
Växjö • Publicerad 28 augusti 2010

När en elev lämnar den kommunala skolan för en friskola följer skolpengen med.

– Den kommunala skolan står då kvar med sin organisation och måste hålla igång för de elever som går kvar. Vi kan ju inte snabbt anpassa oss när det gäller personal, lokaler och annat, säger Ola Gustafsson (s), ledamot i skol- och barnsomsorgsnämnden.

Annons

Han befarar att kommunala skolor tvingas stänga på grund av friskolorna. Gustafsson tycker att Skolinspektionen för lätt godkänner friskolor.

-Min principiella ståndpunkt är att friskolor är ett hot mot den sammanhållna och gemensamma skolan där elever från alla samhällsklasser möts. Vi kan inte stänga friskolor men vi måste ha ett annat regelverk så att kommuner själva kan bestämma om det finns plats för en friskola.

Hans kollega i skol- och barnomsorgsnämnden, ordförande Patric Svensson (fp), är av motsatt uppfattning.

- Det bärande argumentet är att fler skolor med olika inriktningar gör att fler hittar något som passar.

Även Svensson ser svårigheter med en organisation som också innehåller friskolor.

-Det vore enklare om stat och kommun bestämde allt. Men vi har inte skolor för att det ska vara enkelt.

Att friskolorna belastar skattebetalarna genom ökade kostnader för nya lokaler håller han inte med om eftersom kostnaderna är tillfälliga.

- Växjö expanderar och hade vi inte haft friskolor hade kommunen varit tvungen att bygga nya.

Enligt Thomas Berglund, chef för skol- och barnomsorgsförvaltningen, har Växjö få friskolor på grundskolenivå i förhållande till riket.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons