Annons

Delar av World Trade Centers tak har rasat ner

Strax efter klockan 12 på söndagen rasade delar av World Trade Centers tak ner.
Växjö • Publicerad 8 juli 2018
Strax efter klockan 12 på söndagen rasade delar av World Trade Centers tak ner.
Strax efter klockan 12 på söndagen rasade delar av World Trade Centers tak ner.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Här saknas innehåll

Det är byggnadens skärmtak i trä, som vetter ut mot torget, som rasat ner. Hans Carlsson och hans bror Svante Carlsson blev ögonvittnen till händelsen, och säger att det lät ordentligt. De befann sig under taket precis innan fallet.

– Vi satt i skuggan och när vi skulle byta skugga hörde vi hur det small, säger Hans Carlsson till Smålandsposten.

Annons

Hur känns det att ni hann undan?

– Det är ju en jävla tur det.

Orsaken till raset är inte känd i nuläget. Ingen ska ha skadats i incidenten.

Andreas Joons som är presstalesperson på Skanska som byggde World Trade Center, vet inte att taket har rasat när Smålandsposten når honom på telefon.

– Jag får ringa tillbaka till dig, säger han till Smålandsposten.

När innergården rasade i i bostadsföreningen Stinsen i december förra året uttalade sig Sven Thelandersson, professor i konstruktionsteknik vid Lunds universitet, att han inte var förvånad över raset.

– Om jag nu säger att jag inte är förvånad så beror det på att jag ser hur branschen fungerar i dag. Det finns en stor brist på helhetssyn. Den erfarenhet jag har av de projekt som jag har följt och följer är att de styckas upp i olika underdelar som gör att det blir väldigt svårt att få ett helhetsgrepp om alltihop, sa Sven Thelandersson då till Smålandsposten.

Han är inte förvånad över att taket rasade den här gången heller.

– Det verkar som att skärmtaket var gjort i trä och jag skulle gissa på att infästningarna som taket har hängt i har blivit överbelastade, säger Sven Thelandersson och fortsätter:

- Det tyder på att något är gjort på ett felaktigt sätt och att en eller flera infästningar plötsligt har gett vika av takets tyngd. Att det hände just igår kan bero på rörelser i taket på grund av hög utomhustemperatur.  Om en länk brister så sprider den sig längs hela fasaden som ett fortskridande ras.

bild 1/10
Niklas WeimerSkicka e-post
Julia ViktorssonSkicka e-post
Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Nathalié NylanderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons