Annons

Den politiska organisationen växer

Den politiska organisationen blir större i Växjö vid årsskiftet. Flera nya uppdrag tillkommer och två politiska samordnare tillsätts.
– Det är nödvändigt. Vi har en liten politiskt organisation i Växjö men vi är ingen liten kommun, säger Per Schöldberg (C).
Växjö • Publicerad 10 november 2014
De nuvarande kommunalråden i Växjö, Åsa Karlsson Björkmarker (S), Per Schöldberg (C) och Bo Frank (M).
De nuvarande kommunalråden i Växjö, Åsa Karlsson Björkmarker (S), Per Schöldberg (C) och Bo Frank (M).Foto: Urban Nilsson
? Det är nödvändigt. Vi har en liten politiskt organisation i Växjö men vi är ingen liten kommun, säger Per Schöldberg (C).
? Det är nödvändigt. Vi har en liten politiskt organisation i Växjö men vi är ingen liten kommun, säger Per Schöldberg (C).Foto: Per Jodenius

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i december fattas det beslut om att utöka den politiska organisationen i Växjö. Två nämnder försvinner men det tillsätts en 2:e vice ordförande i nästan alla nämnder. Kommunalråden utökas från dagens tre till fem och det utses två politiska samordnare i kommunen.

– Vi är fem partier i den nya majoriteten och då behövs samordning som ser till att vi håller ihop nämnderna när beslut tas på flera ställen. De olika partiernas tankar och synpunkter ska synkroniseras så tidigt så möjligt så att det landar i ett bra beslut, säger Per Schöldberg (C) kommunalråd och ordförande i organisations- och personalutskottet.

Annons

Hade inte de nya kommunalråden kunnat göra den samordningen?

– Jo. Det kan man tycka men Växjö är en växande stad och då behövs mer samordning.

Den blågröna femklövern har inte bestämt om detta samordningsuppdrag ska tillfalla en eller flera personer inom blocket.

I den nya organisationsplanen står det att varje gruppering med mer än 21 mandat i fullmäktige ska ha en samordnare. Det innebär att även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får detta uppdrag. De ser tjänsten som en politisk sekreterare som ska fungera som stöd för den högsta socialdemokratiska ledningen i kommunen.

– Vi ser det som en politisk sekreterare och för vår del kommer personen i förstahand vara ett stöd för våra politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokratiskt kommunalråd.

De flesta politiker i kommunen är fritidspolitiker och får arvode per timme under ett sammanträde. Men en del är arvoderade med ett fast arvode varje månad. Den gruppen blir nu större i till en ökad kostnad av minst en miljon kronor per år.

– Jag tycker det är viktigt att politiken får ta plats. Det är majoritetens privilegium att utse vilken organisation vi ska ha och jag förstå att uppdragen behövde bli fler för att få ihop samarbetet med Miljöpartiet, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Majoritetens kommunalråd Bo Frank (M) och Per Schöldberg är inne på samma linje, befolkningen växer i kommunen och då måste den politiska organisationen följa med.

– Sedan vi ändrade grunderna i den politiska organisationen senast har befolkningen ökat med 20 000. Det motsvarar två Lessebo, säger Bo Frank.

– Antalet timmar för arvoderade politiker i kommunen ökar och det är nödvändigt. Vi har en ganska liten politisk organisation i Växjö men vi är ingen liten kommun längre och då måste vi utveckla organisationen, säger Per Schöldberg.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons