Annons

”Det förekommer fusk hela tiden”

Det fuskas för mycket på proven, det tycker många av Växjös gymnasieelever. Men synen på fusket verkar skilja mellan de kommunala gymnasieskolorna och friskolorna.
Växjö • Publicerad 14 januari 2012
Foto: 
På friskolan Procivitas i Växjö känner eleverna att lärarna har väldigt bra koll och att det knappt förekommer något fusk alls. Lärare Charlotte Löfgren, eleverna Christoffer Garnborn och Jonathan Debessay. Foto: Lena Gunnarsson
På friskolan Procivitas i Växjö känner eleverna att lärarna har väldigt bra koll och att det knappt förekommer något fusk alls. Lärare Charlotte Löfgren, eleverna Christoffer Garnborn och Jonathan Debessay. Foto: Lena GunnarssonFoto: Lena Gunnarsson

-Det förekommer fusk hela tiden i vår klass, alla fuskar. Lärarna ser aldrig någonting och de tar aldrig våra mobiler före prov, säger Victor Kalen, 19 år, Kungsmadskolan Växjö.

En annan elev på Kungsmadskolan, tjej, 19 år, ger ungefär samma bild. Hon säger att det alltid är någon som fuskar men att det beror på vilken lärare de har. Hon berättar även att de ibland får ha mobilerna på sig och lyssna på musik samtidigt som de skriver prov. Eleven berättar att många elever spelar in sin egen röst och lyssnar på den under provet.

Annons

-Mobiler tas alltid in och vi sneglar på eleverna om det kan stå något i händerna och ifall de har lappar på sig. Jag tror faktiskt inte det förekommer så mycket fusk, säger Magnus Wickman, lärare på Kungsmadskolan.

På Katedralskolan i Växjö ger en elev, 18 år, ungefär samma bild på fusket som eleverna på Kungsmadskolan. Hon säger att det förekommer alldeles för mycket fusk och att lärarna inte har tillräckligt med koll. Hon säger att lärarna i princip aldrig tar mobilerna, enbart på de nationella proven. Att det förekommer så mycket fusk tycker hon är väldigt orättvist, hon vill ha en förbättring.

Lars Swalling, lärare på Katedralskolan, säger att de ser till att eleverna inte har sina mobiler på sig, men han tror att det förekommer mer fusk än vad lärarna ser. Märker de av fusk så informeras alltid lärare, rektor och skolledning.

På Friskolorna Procivitas och Växjö Fria är eleverna som Smålandsposten pratar med relativt eniga om att det inte förekommer så mycket fusk. Eleverna tycker att lärarna har bra koll och att det är svårt att fuska.

Jonathan Debessay och Christoffer Garnborn, 18 år, är elever på Procivitas i Växjö. De båda säger att lärarna alltid har jättebra koll och att det är svårt att fuska på proven. De berättar även att de alltid får lämna ifrån sig sina mobiler, mp3 och andra tillhörigheter.

Charlotte Löfgren är lärare på Procivitas och berättar att de har en fuskpolicy på skolan som finns på hemsidan så att alla kan läsa. Hon säger att eleverna vet att det blir en lång procedur om de fuskar, därför tror hon att fusket inte förekommer i så stor utsträckning på Procivitas. Anders Skog som är lärare på Växjö Fria säger att de också tar in mobilerna före proven och ifall de ser fusk så underkänns eleven direkt. Han säger att han aldrig varit med om att någon fuskat, men att någon kan ha sneglat på en annan och fått en varning.

Olle Wasserman och Linus Martinsson, 18 år, är elever på Växjö Fria gymnasium. De båda tycker att lärarna har bra koll under proven. De ska alltid lägga fram mobilerna och de säger att lärarna har bra koll ifall de lämnar salen. Olle Wasserman säger att han tror att många elever håller med honom om att det inte förekommer fusk alls.

Johan Harrysson, chef på gymnasieförvaltningens svar till eleverna är:

– Att vissa elever tycker att det pågår mycket fusk, det är deras uppfattning. Skolorna har tydliga PM när det gäller hur de ska hantera och förebygga fusk. Vi ska jobba ännu bättre och vi jobbar hela tiden med att förhindra fusk.

Det förekommer fusk hela tiden, berättar elever på bland annat Kungsmadskolan och Katedralskolan i Växjö.

Emma Holmberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons