Annons

Här kan du se vilka allmänna råd som redan införts i andra regioner

Skärpta allmänna råd ska framöver gälla i Kronobergs län.
Det har nu Folkhälsomyndigheten fattat beslut om i samråd med smittskyddet i Region Kronoberg.
Här kan du se vilka allmänna råd som det tidigare har fattats beslut om i andra regioner, däribland Skåne och Halland.
Kronoberg • Publicerad 5 november 2020
Anders Tegnell.
Anders Tegnell.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Smittspridningen har ökat. Antalet inlagda personer på sjukhus har ökat.

I eftermiddag kommer därför nya tuffare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten i Kronobergs län. Redan tidigare har ett antal regioner i landet infört lokala allmänna råd enligt listan nedan.

Annons

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

• Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra. Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

• Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheterna erbjuder digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons