Annons

"Detta är rea på miljonprogram"

I går beslutades det under ett styrelsemöte på Växjö Kommunfastigheter AB (VKAB), att kvarteren Citrinen och Bärnsten ska säljas för 140 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2010

Majoriteten i styrelsen var för beslutet, men oppositionen röstade nej till förslaget redan i kommunfullmäktige. Miljöpartiet lade ner sina röster och lämnade istället in ett eget förslag som handlade om att fråga hyresgästerna om de var intresserade av att bilda bostadsrätter istället.

Fastigheterna var värderade till 221 miljoner kronor, men såldes för 140 miljoner. Man brukar säga att taxeringspriset ska motsvara 75 procent av vad det säljs för. Enligt denna beräkning borde fastigheterna ha sålts för 295 miljoner. Ett argument för priset har varit att fastigheterna kräver underhåll för 120 miljoner.

Annons

– Detta är rea på miljonprogram, säger Åsa Karlsson Björkmarker (s), vice ordförande i VKAB:s styrelse.

Hon säger även att man har noggranna kalkyler när man ska bygga fastigheter.

– Men det känns som att man säljer med ena pekfingret, säger hon.

Det är totalt 641 lägenheter som nu kommer att säljas. Enligt Åsa Karlsson Björkmarker är detta fler än vad Växjöhem totalt producerat de senaste 20 åren.

Flera av de boende som hon pratat med känner att de inte har fått vara delaktiga i beslutet och de känner sig överkörda.

Hyresgästen Happy Svensson har överklagat beslutet om att sälja fastigheterna och drivit ärendet via förvaltningsrätt och kammarrätt ända upp till regeringsrätten, där han fick avslag.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons