Annons

Doktorand misstänks för plagiat - kopierade handledarens forskningsidé

En doktorand som skulle presentera och diskutera ett forskningsförslag misstänks ha kopierat material från sin handledare.
Växjö • Publicerad 12 januari 2021

När doktorandens text kördes i antiplagieringssystemet Urkund blev det träff på knappt 20 procent av innehållet. Ansvarig lärare blev då kontaktad av doktorandens handledare som hade upptäckt ytterligare kopierad text i inlämningsuppgiften, passager som inte hittats av Urkund.

Det visade sig att doktoranden hade kopierat merparten av sin text från handledarens opublicerade forskningsidé. Att det inte var tillåtet hade handledaren tidigare informerat doktoranden om.

Annons

I anmälan till Linnéuniversitetets disciplinnämnd står det att ”det förväntas att kursdeltagare som har påbörjat sina doktorandstudier har kunskap och skicklighet när det gäller vetenskapligt skrivande.”

Disciplinnämnden har även att ta ställning till ytterligare sex misstänkta studenter. En masterstudent misstänks för plagiering då slående likheter hittades av läraren som rättade studentens inlämningsuppgift.

En student som tidigare varit avstängd för försökt till vilseledande misstänks nu åter för samma sak. Vid en omtenta lämnade studenten in en uppgift som till 40 procent liknade ett tidigare studentarbete. Förlagan är enligt läraren samma som i det tidigare ärendet.

Två studenter misstänks för plagiat respektive försökt till vilseledande då även de kopierat texter. I ett av fallen har vissa delar studentens texten helt kopierats från internet.

Ytterligare två studenter misstänks för fusk då deras uppgifter enligt rättande lärare var ”ytterst snarlika” både när det gäller innehåll och upplägg.

Hilda FrankkiSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons